U Briselu "pao dogovor" o pravosuđu

Autor:

Delegacije Beograda i Pristine postigle su danas dogovor oko finalnih koraka u cilju primene dogovora o pravosuđu, saopštila je Evropska sluzba za spoljne poslove (EEAS).

6
A- A A+


U saopštenju se navodi se da su se Edita Tahiri i Marko Đuric, kao glavni pregovarči u okviru dijaloga kome posreduje EU, dogovorili o finalizaciji primene sporazuma o pravosuđu, koji je postignut 9. febrara 2015. godine.

Brisel: Ipak potvrđen dogovor o telekomunikacijama

"Evropska sluzba za spoljne poslove ce 9. decembra dobiti potvrde od obe strane da su ispunile uslove u cilju integracije sudija, tužilaca i osoblja suda u okvire kosovskog pravosudnog sistema. Njihova integracija ce biti u punoj primeni od 10. januara 2017. godine", stoji u saopstenju EEAS.

EU je pohvalila obe strane zbog ovog dostignuca i pozvala ih da ubrzaju napredak u primeni svih presotalih dogovora, pogotovo dogovora o Zajednici srpskih opšitina i energetici.

"Nakon visemešečnih diplomatskih napora, naša delegacija je ovim dogovorom uspela da osigura priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Republike Srbije donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji, čime je obezbeđena adekvatna pravna zastita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini", izjavio je Đurić Tanjugu.

On dodaje da je današnji dogovor garantovan kako od privremenih institucija samouprave u Prištini, tako i od strane EU.

On naglašava da je u pitanju značajan dogovor, imajući u vidu pravnu nesigurnost kojoj su Srbi u prethodnom periodu bili izlozeni od strane prištinskih privremenih institucija, ali i dosadašnje osporavanje rada srpskih institucija na KiM.

"Dogovoren je i način funkcionisanja i uređenja svih pravosudnih institucija u sredinama sa većinskim srpskim stanovnistvom. Strane su dogovorile kako će biti rešen proces integracije sudija, tužilaca i administrativnog osoblja, a kao datum integracije dogovoren je 10. januar 2017. godine", objasnio je Đuric u izjavi Tanjugu.

Očekuje se da obe strane sada preduzmu niz koraka kojima bi se omogućilo da se integracija u oblasti pravosuđa dogodi do dogovorenog termina.

Sve vesti