Najbolje iz Srbije: Uspešne, vredne, ali i lepe

Olivera Stojanović i Mila Litvinjenko su ušle u uži izbor za takmičenje Najuspešnija žena regiona. Hajde da ih bolje upoznamo...

Olivera Stojanović ima sopstveni biznis. "Absolut Time" je zastupnik i distributer najpoznatijih švajcarskih proizvođača satova i luksuznih asesoara.

Mila Litvinjenko je vlasnica kozmetičke kompanije "Aura".

Obe su ušle u finale regionalnog izbora za najuspešniju poslovnu ženu "Veuve Clicquot Business Woman Award". U trci za ovu prestižnu titulu našlo se pet dama iz regiona, a finale će biti održano 1. decembra u Beogradu.

I dok nestrpljivo čekamo pobednicu, rešili smo da bolje upoznamo finalistkinje iz Srbije. Zanimalo nas je kako izgleda njihov radni dan, a kako vikend, da li su samo poslovne žene, ili su i majke, šta im je hobi, gde idu u šoping, da li znaju da kuvaju...

OLIVERIN RECEPT ZA USPEH

Potrebno je mnogo odricanja i pozitivne energije, vredno raditi svaki dan, verovati u sebe i svoje snove, postavljati standarde visoko, a vizije dugoročno. Radite ono što volite. Ne birajte lakši put, birajte pravi put ma koliko težak bio. Radite više od drugih, ne dozvolite nikad da vas sujeta i loše namere zavedu na vašem putu. Mislite svojom glavom, rukovođeni iskustvom, i sledite svoje snove.

"Rukovodim timom od sedam zaposlenih, a moj radni dan počinje rano. Budim se u 6:15h, i imam standardne obaveze kao i svaka mama: priprema doručka i odlazak u školu sa svojim devetogodišnjim sinom Filipom. Neizbežan je i jutarnji trening, od 8 do 9. Jako mi je važno da budem u dobroj fizičkoj formi, jer mislim da se to odražava i na zdravo stanje duha. Tek posle toga moj radni dan može da počne, i to uvek sa osmehom i uvek sa pozitivnom energijom. Od onih sam osoba koje kada uđu u kancelariju, pokreću oluju! Odmah se pojačava muzika, pravi se dogovor sa članovima tima o rešavanju otvorenih pitanja za taj dan, postavljaju se strategija i ciljevi za tekući mesec", objasnila nam je Olivera.

I Mila rano ustaje. Kaže da do 7h ujutru već pročita i odgovori na sve mejlove koje je primila, a potom ima sastanke sa svojim kolegama, koji često prerastu u takozvani "brainstorming".

"Svoju firmu doživljavam kao svoju porodicu i zato se trudim da vodim računa o svemu. Ono što najviše volim u vezi sa svojim poslom je to što mi je svaki dan različit", kaže Mila.

Obe naše sagovornice često putuju.

"Godišnje posetim nekoliko internacionalnih sajmova satova, a tamo imam i po 30 sastanaka i prezentacija novih kolekcija, za samo pet dana. Takođe, svake godine lično organizujem minimum tri VIP događaj, od ekskluzivnih večera za specijalne klijente, preko lansiranja novih kolekcija brenda za oko 300 klijentata i za medije, do radnih ručkova sa modnim blogerima, novinarima", kaže Olivera.

Možda ste se umorili od samog čitanja čime se sve one bave? I one se često osete umorno  na kraju radnog dana ali...

"Mislim da svaka osoba, svako jutro ima mogućnost izbora - da li će joj dan biti pozitivan i uspešan, pokrenut osmehom i kreativnim nabojem, ili negativan, tmuran, običan, nikakav. Uvek sam za ovaj prvi scenario", kaže Olivera i dodaje da ipak nađe vreme da se opusti.

"Vikend je moja nedodirljiva zona, vreme koje posvećujem porodici, sinu i suprugu, sebi i svojim prijateljima. Nažalost tog vremena nikada nema dovoljno, zato i jeste tako dragoceno i uvek je svaki trenutak pažljivo isplaniran i maksimalno iskorišćen. Trudim se da, ukoliko smo u Beogradu, vikendom obavezno radimo neke naše male, ali važne porodične stvari: zajednički ručak, odlazak u bioskop, druženje sa prijateljima... To su trenuci iz kojih crpim neizmernu energiju i inspiraciju za celu predstojeću radnu nedelju."

MILIN RECEPT ZA USPEH

Radite na svom obrazovanju. Granice ne postoje. Izaberite posao koji će vas duhovno ispuniti i činiti vas srećnim. Budite uporni, istrajni, svoji. Postavite ciljeve i ne odustajte.

I Mila vikend posvećuje porodici, svojoj ćerci, prijateljima, ali ni tada nije opuštena u, kako kaže "klasičnom smislu".

"Klasično opuštanje mi nije potrebno jer volim da sam uvek u pokretu i da uvek nešto radim. Imam mnogo interesovanja, volim da se bavim sportom, da putujem."

Na pitanje da li imaju hobi, od Mile smo dobili veoma interesantan odgovor:"Interesuje me medicina, pre svega hirurgija. Često prisustvujem operacijama, a prija mi i da provodim vreme sa bolesnim osobama koji su u teškom stanju, jer verujem da lepa reč i razgovor mogu da pomognu."

Kažu da iza uspešnog muškarca stoji žena, a ko stoji iz uspešne, čak najuspešnije žene u Srbiji?

Olivera kaže da je iza nje cela njena porodica, sin i suprug.

O KAKVOM TAKMIČENJU JE REČ

Nagrada Veuve Clicquot osnovana je 1972. godine u čast izuzetnoj poslovnoj ženi Madame Clicquot, a svake godine dodeljuje se uspešnim poslovnim ženama širom sveta.Pobednica regionalnog izbora imaće priliku da se druži sa uspešnim poslovnim ženama iz celog sveta i učestvuje na završnoj večeri u Francuskoj, u gradu Reims

"Porodica. Jaka volja. Potreba za uspehom, ambicija. Sramota od poraza. Spremnost da se digneš ako padneš, spremnost da rizikuješ i da doneseš odluku u krucijalnom trenutku. Preduzetnički duh. Snažna vizija. Jedinstven i vredan tim saradnika. Želja za pobedom. Eto. Sve to. Sve to zajedno."

Mila kaže da iza nje stoji ona sama, ali i njeni zaposleni, na koje je veoma ponosna.

S obzirom na to da su obe doterane i negovane žene, interesovalo nas je koliko im je garderoba i celokupan izgled važan u poslu, ali i u životu uopšte?

"Na loše odevenoj ženi, setićete se samo pogrešnog izbora haljine i lošeg stila. Na dobroj odevenoj ženi, zapamtićete - ženu. Uvek se trudim da budem maksimalno doterana i da biram garderobu po svojoj meri, ne nužno po modnim trendovima", kaže Olivera, a Mila dodaje:

"Mislim da je stvar kulture biti uredan i negovan. Izgled svakako ostavlja prvi utisak, ali je meni ipak važnije da me drugi čuju, a ne da me samo gledaju".

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti