Kinezi grade novi "Titanik" (FOTO)

Autor:

Više od 100 godina posle jedne od najvećih pomorskih nesreća u istoriji ljudskog roda, Kina započela gradnju replike "Titanika". Za publiku će biti simuliran i udarac o ogromnu santu leda.

Najveća kineska kompanija za brodogradnju "Seven Star Enerdži" otpočela je izgradnju verne replike potonulog putničkog broda "Titanik".

Izgradnja replike prema originalnim nacrtima koštaće više od 165 miliona dolara, a trebalo bi da bude završena krajem sledeće godine.


Za razliku od originala, koji je potonuo na svom prvom putovanju 1912. godine, kada je život izgubilo više od 1.500 ljudi, kineska verzija nikada neće isploviti, nego će biti postavljena u tematskom parku čiji posetioci će moći da osete i kako je izgledalo potonuće broda.

Uz pomoć raznih efekata, biće simuliran sudar sa ledenom santom, naginjanje broda i nadiranje vode.


Ova kineska kompanija je, inače, bila na udaru mnogih kritika širom sveta zbog toga što, kako se navodilo, hoće da profitira na užasnoj nesreći koja se dogodila pre više od 100 godina.

Iz kompanije su, međutim, odbacili kritike i saopštili da to rade upravo da bi odali počast žrtvama.

Istina je da Kinezi žele da podstaknu turizam u provinciji Sečuan. Planirano je da na "Titaniku2" bude i velnes centar, a ceo brod biće opremljen Wi-Fi konekcijom.

Zanimljivo je da se brod pravi na čak 1.200 kilometara od mora(!), u gradu Dajing, 115 kilometara istočno od Čengdua, prestonice provincije Sečuan.

Izvor: YouTube


Sve vesti