Problemi na liniji Moskva - Ankara

Izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je izjavio da su turske snage prisutne u Siriji da bi srušile režim predsednika Asada, izazvala oštru reakciju Moskve. Lavrov u Turskoj: Očističemo Alepo od terorista.

4
A- A A+

 Na vezi Erdogan- Putin došlo je do manjih problema. Sporna je izjava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je izjavio da su turske snage prisutne u Siriji da bi srušile režim predsednika Asada.

Erdogan je početkom nedelje kazao da je misija UN u Siriji bila neuspešna i ocenio kao čin ogorčenja to što je Turska u Siriju u avgustu, poslala tenkove, borbena vozila i specijalne snage na granicu.

"Tu smo zbog pravde, tu smo da okončamo ulogu okrutnog Asada, koji širi teror", rekao je Erdogan.

Portparol Kremlja se odmah oglasio i rekao kako Rusija očekuje objašnjenje od Ankare.

"Ta objava je zaista novina za nas. To je veoma ozbiljna izjava i razlikuje se od ranijih i našeg viđenja situacije. Nadamo se da će naši turski partneri dati neko objašnjenje o tome", rekao je Peskov.

Međutim, mediji navode da je Erdogan objasnio je u telefonskom razgovoru ruskom kolegi Vladimiru Putinu izjavu o planovima za rušenje Bašara el Asada.

To je izjavio savetnik ruskog predsednika Jurij Uškakov, ali nije obelodanio detalje o tome kakvo je objašnjenje Erdogan prezentovao Putinu, prenela je agencija RIA.

Rojters podseća da je Kremlj sinoć saopštio da su Putin i Erdogan razgovarali telefonom o Siriji, a posebno situaciji u Alepu.

Dans je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov tokom posete Turskoj je izjavio da će Rusija nastaviti operacije u istočnom Alepu i spasiti taj sirijski grad od terorista.

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, posle sastanka s turskim kolegim Mevlutom Čavušogluom u mediteranskom gradu Alanji, rekao da će Rusija nastaviti da ulaže napore kako bi omogućila dostavljanje humanitarne pomoći Alepu, prenosi Rojters.

Čavušoglu je rekao da se sa Lavrovim saglasio o potrebi za primirjem u Alepu i ostalim delovima Sirije, ali je napomenuo da je stav turske o sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu jasan.

Rusija je glavni Asadov prodržavalac, dok Turska podržava pobunjenike koji se bore da ga zbace s vlasti, navodi britanska agencija, dodajući da se pobunjenici nalaze pod opsadom u istočnom Alepu nakon brzog napredovanja sirijskih vladinih snaga koje ih je dovelo do ivice poraza.

  Alepu.

Sve vesti