Usvojen Predlog budžeta, Vučić: Istorijski deficit

Autor:

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.092,9 milijarde, a rashodi 1.162 milijardi dinara.

94
A- A A+
Petar-Stojanovic-vlada-srbije Foto: Petar Stojanović, MONDOPremijer Srbije kaže da je Vlada Srbije usvojila Predlog budžeta, sa najnižim predviđenim deficitom u istoriji države Srbije u iznosu od 1,7 odsto BDP-a.

"Usvojili smo budžet i prvi put smo predvideli da nam u celoj državi bužetski deficit zajedno sa svim projektnim zajmovima bude svega 1,7 odsto. Ovo će verovatno biti prva godina od 1945. da imamo takvu projekciju, bez obzira što ćemo i Rusima da isplatimo 100 miliona evra i što smo za penzije dali 100 miliona evra jednokratne pomoći", rekao je , rekao je premijer Aleksandar Vučić u Valjevu prilikom obeležavanja deset godina rada Gorenja u tom gradu.

Novembar smo, dodao je, završili sa suficitom od 3,1 milijarde dinara, što je oko 25 miliona evra, ukupno 37 milijardi od početka godine, znači više od 300 miliona evra imamo suficit, i to iako smo platili najveće moguće kamate u istoriji od milijardu i po evra.

Srbija, konstatovao je, ima dosta investicija, ali, kako je primetio, nikad nije dovoljno "jer su nas ostavili gole i gladne posle pljačkaških privatizacija".

Ali, dodao je, planiramo da se u idućoj godini borimo za četiri odsto rasta, što u odnosu na prosek u Evropi koji je oko jedan odsto, znači da ćemo četiri puta brže da ih pristižemo nego što smo se nadali.

Dvostruko više para za razvoj i obnovu

Vučić dodaje da je budžetom za 2017. godinu predviđeno dvostruko više sredstava za izgradnju i obnovu Srbije, da će poljoprivreda imati 3,5 milijardi dinara više u budžetu, odvojeno više novca za naoružavanje i vojnu opremu, za namensku industriju, za kulturu...

Vučić je rekao, odgovarajući na pitanja novinara da su pri projekciji budžeta za narednu godinu konzervativno tumačeni prihodi, a sve u ostavrenju cilja, rasta od 4 odsto koji bi bio veći od skoro svih zapadnih zemalja i što bi nas dovelo na prvo ili drugo mesto dogodine po rastu u Evropi.

Kako je rekao tri su osnovne stvari za veći privredni rast, povećanje investicija, izvoza ali i rast potrošnje.

U tom smislu on je naveo napredak u trgovini na malo od 8,1 i dodao da očekuje i takav trend dogodine.

Na pitanje da li će poslanici imati dovoljno vremena da prouče predlog budžeta Vucić je rekao da će imati nekoliko dana za to.

"Imaće mnogo više nego ja kada su oni donosili budžete" rekao je Vučić.

On je rekao i da već sada može da kaže kako će ta rasprava izgledati, da će uvek biti iste primedbe, da će biti i psovki i da se tu ništa ne menja.

ŠTA PIŠE U PREDLOGU

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za sledeću godinu je 69,1 milijardi dinara.

"Uprkos tome što su prvi put u rashode budžeta Republike uključeni svi projektni zajmovi kao i rashodi Koridora Srbije u ukupnom iznosu od 43,5 milijardi, planirani deficit u 2017. godini biće za 52 milijarde niži od deficita koji je bio predviđen budžetom za 2016. godinu", navodi se u saopštenju ministarstva.

"Iscepao sam predloge ministarstava za budžet"

Prihodi budžeta od naplate poreza, kako je predviđeno, iznosiće 916,8 milijardi dinara, od čega je naplata PDV-a 466 milijardi.

 Budžet za narednu godinu je planiran na osnovu prognoze da će u 2017. godini realni rast BDP-a iznositi 3,0 odsto, BDP deflator 1,6 odsto a indeks potrošačkih cena na malo 2,4 odsto.

Vlada Srbije prethodno je usvojila i Fiskalnu strategiju za 2017. godinu sa projekcijama za 2018. i 2019. koja prethodi izradi Nacrta zakona o budžetu za 2017. godinu koji će, kako je planirano, biti pred poslanicima tokom ovog meseca.

Osnovni ciljevi u narednom srednjoročnom periodu fokusirani su na održavanje makroekonomske stabilnosti, dalje spuštanje nivoa deficita na održiv nivo uz nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i nastavak smanjenja učešća javnog duga u BDP koje je započeto u 2016. godini, a sve u sklopu nastavka sprovođenja aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Zahvaljujući uspešnim merama fiskalne konsolidacije stvoren je prostor za povećanje penzija i plata u delu javnog sektora, čime se obezbeđuje rast raspoloživog dohotka i životnog standarda stanovništva, ali tako da se ne ugroze planirani ciljevi fiskalne politike.

Prioritet ostaje i uspostavljanje poreskog sistema koji stimulativno deluje na privrednu aktivnost i zapošljavanje, obezbeđuje veću efikasnost naplate poreza i smanjenje sive ekonomije.

Fokus će biti i na jačanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, otklanjanju prepreka privrednom rastu i podizanju konkurentnosti sprovođenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi, nastavku reformi javnih preduzeća, kao i podizanje ukupne efikasnosti javnog sektora.

Tagovi:
Sve vesti