• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojen Predlog budžeta, Vučić: Istorijski deficit

Izvor MONDO/Beta

Vlada Srbije usvojila je danas Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.092,9 milijarde, a rashodi 1.162 milijardi dinara.

 Predlog budžeta za 2017. godinu usvojen  Izvor: Petar Stojanović, MONDO
Izvor: Petar Stojanović, MONDO



Premijer Srbije kaže da je Vlada Srbije usvojila Predlog budžeta, sa najnižim predvidenim deficitom u istoriji države Srbije u iznosu od 1,7 odsto BDP-a.

"Usvojili smo budžet i prvi put smo predvideli da nam u celoj državi bužetski deficit zajedno sa svim projektnim zajmovima bude svega 1,7 odsto. Ovo ce verovatno biti prva godina od 1945. da imamo takvu projekciju, bez obzira što cemo i Rusima da isplatimo 100 miliona evra i što smo za penzije dali 100 miliona evra jednokratne pomoci", rekao je , rekao je premijer Aleksandar Vucic u Valjevu prilikom obeležavanja deset godina rada Gorenja u tom gradu.

Novembar smo, dodao je, završili sa suficitom od 3,1 milijarde dinara, što je oko 25 miliona evra, ukupno 37 milijardi od pocetka godine, znaci više od 300 miliona evra imamo suficit, i to iako smo platili najvece moguce kamate u istoriji od milijardu i po evra.

Srbija, konstatovao je, ima dosta investicija, ali, kako je primetio, nikad nije dovoljno "jer su nas ostavili gole i gladne posle pljackaških privatizacija".

Ali, dodao je, planiramo da se u iducoj godini borimo za cetiri odsto rasta, što u odnosu na prosek u Evropi koji je oko jedan odsto, znaci da cemo cetiri puta brže da ih pristižemo nego što smo se nadali.

Dvostruko više para za razvoj i obnovu

Vucic dodaje da je budžetom za 2017. godinu predvideno dvostruko više sredstava za izgradnju i obnovu Srbije, da ce poljoprivreda imati 3,5 milijardi dinara više u budžetu, odvojeno više novca za naoružavanje i vojnu opremu, za namensku industriju, za kulturu...

Vucic je rekao, odgovarajuci na pitanja novinara da su pri projekciji budžeta za narednu godinu konzervativno tumaceni prihodi, a sve u ostavrenju cilja, rasta od 4 odsto koji bi bio veci od skoro svih zapadnih zemalja i što bi nas dovelo na prvo ili drugo mesto dogodine po rastu u Evropi.

Kako je rekao tri su osnovne stvari za veci privredni rast, povecanje investicija, izvoza ali i rast potrošnje.

U tom smislu on je naveo napredak u trgovini na malo od 8,1 i dodao da ocekuje i takav trend dogodine.

Na pitanje da li ce poslanici imati dovoljno vremena da prouce predlog budžeta Vucic je rekao da ce imati nekoliko dana za to.

"Imace mnogo više nego ja kada su oni donosili budžete" rekao je Vucic.

On je rekao i da vec sada može da kaže kako ce ta rasprava izgledati, da ce uvek biti iste primedbe, da ce biti i psovki i da se tu ništa ne menja.

ŠTA PIŠE U PREDLOGU

Planirani fiskalni deficit na nivou Republike za sledecu godinu je 69,1 milijardi dinara.

"Uprkos tome što su prvi put u rashode budžeta Republike ukljuceni svi projektni zajmovi kao i rashodi Koridora Srbije u ukupnom iznosu od 43,5 milijardi, planirani deficit u 2017. godini bice za 52 milijarde niži od deficita koji je bio predviden budžetom za 2016. godinu", navodi se u saopštenju ministarstva.

"Iscepao sam predloge ministarstava za budžet"

Prihodi budžeta od naplate poreza, kako je predvideno, iznosice 916,8 milijardi dinara, od cega je naplata PDV-a 466 milijardi.

 Budžet za narednu godinu je planiran na osnovu prognoze da ce u 2017. godini realni rast BDP-a iznositi 3,0 odsto, BDP deflator 1,6 odsto a indeks potrošackih cena na malo 2,4 odsto.

Vlada Srbije prethodno je usvojila i Fiskalnu strategiju za 2017. godinu sa projekcijama za 2018. i 2019. koja prethodi izradi Nacrta zakona o budžetu za 2017. godinu koji ce, kako je planirano, biti pred poslanicima tokom ovog meseca.

Osnovni ciljevi u narednom srednjorocnom periodu fokusirani su na održavanje makroekonomske stabilnosti, dalje spuštanje nivoa deficita na održiv nivo uz nastavak primene mera fiskalne konsolidacije, kao i nastavak smanjenja ucešca javnog duga u BDP koje je zapoceto u 2016. godini, a sve u sklopu nastavka sprovodenja aranžmana sa Medunarodnim monetarnim fondom.

Zahvaljujuci uspešnim merama fiskalne konsolidacije stvoren je prostor za povecanje penzija i plata u delu javnog sektora, cime se obezbeduje rast raspoloživog dohotka i životnog standarda stanovništva, ali tako da se ne ugroze planirani ciljevi fiskalne politike.

Prioritet ostaje i uspostavljanje poreskog sistema koji stimulativno deluje na privrednu aktivnost i zapošljavanje, obezbeduje vecu efikasnost naplate poreza i smanjenje sive ekonomije.

Fokus ce biti i na jacanju stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, otklanjanju prepreka privrednom rastu i podizanju konkurentnosti sprovodenjem sveobuhvatnih strukturnih reformi, nastavku reformi javnih preduzeca, kao i podizanje ukupne efikasnosti javnog sektora.

Tagovi

Komentari 94

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milorad Jovanovic,penzioner

O cemu vi pricate? Moze Li Ko da zivi od prosecne plate? U Cacku radi samo namenska industrija,I da bi usao Tu trebaju ti debele veze. Radio Sam cetrdeset godina,stetna radna mesta,razboleo se,I Jos da mi skida od zaradjene penzije,deca ne mogu da nadju posao,iako imaju zavrsene fakultete. To je Srbija gde mi zivimo,a ne sarena laza Koji Nam serviraju o najnizem budzetskom deficitu u Evropi,o privrednom rastu I slicnim stvarima.

krk

Koji moj usvajaju budzet,kada je gazda najavio parlamentarne izbore za april?

Branka

Svakako da je ovo zavidan uspeh za našu državu na kome nam mnogi mogu pozavideti.

special image