Boris Džonson u problemu zbog posete Srbiji

Autor:

Laburistička partija traži objašnjenje od britanskog šefa diplomatije Borisa Džonsona o njegovog ponašanju prilikom posete Srbiji.

1
A- A A+

Mediji danas pišu da se Džonson našao na meti kritika laburista koji se pitaju zašto je Džonson deo vremena provedenog na zvaničnom putovanju proveo promovišući svoju knjigu.

Navodi se da je bivši gradonačelnik Londona u Beogradu promovisao svoju knjigu “Čerčilov faktor“ u jednoj knjižari, a pritom je potpisivao primerke.

“Ministar spoljnih poslova, kome je posao dala premijerka Tereza Mej, treba da objasni zašto je pričao o svojoj knjizi tokom zvanične posete“, navode laburisti.

Dodaje se i da je Džonson fotografisan u knjižari, kao i da su bili prisutni predstavnici izdavača knjige za srpsko tržište, kao i srpski mediji.

Iz Forin ofisa je saopšteno da taj događaj nije bio u promotivne svrhe, a neimenovani izvor navodi da su on i njegovi saradnici tražili da se ne pravi spektakl.

Izvor dodaje i da je on potpisao primerke knjige maloj grupi ljudi “iz ljubaznosti“, dok je iz Džonsonovog kabineta navedeno i da je potpuno pogrešno govoriti da je šef diplomatije koristio zvanično putovanje za privatne interese.

“Šef diplomatije je pozvan da govori o medijskim slobodama u najstarijoj knjižari u Beogradu. Knjižara ga je dočekala tako što je u prvi plan postavila nekoliko primerka njegove knjige, a lokalci su ga zamolili da se potpiše“, navodi se u odgovoru iz Forin ofisa.

Gardijan piše da je Džonsonu bilo neprijatno i da je tražio da rasprava ne bude o knjizi.

List navodi da je srpski izdavač tvitovao kako je Džonson bio briljantan i da je davao zanimljive izjave.

 -----------------------------------------

Džonson se tokom posete Srbiji sastao sa najvišim zvaničnicima, a sa premijerom Vučićem je razgovarao o borbi protiv organizovanog kriminala.

Sve vesti