Opaki "Plesač" uhapšen u spavaćoj sobi (VIDEO)

Autor:

Italijanska policija uhapsila je danas odbeglog vođu moćnog mafijaškog klana Ndrangeta, Marčela Pešea, što je vlada označila značajnim događajem u borbi protiv organizovanog kriminala.

1
A- A A+


Tužilac Gaetano Pači opisao je Pešea (52) kao inteligentnog i obrazovanog čoveka. U kući u kojoj je uhapšen pronađene su mnogobrojne knjige, među kojima i dela francuskih pisaca Marsela Prusta i Žan-Pola Sartra.

"Danas je divan dan za Italiju. Marčelo Peše, jedan od najopasnijih mafijaša, priveden je pravdi", objavio je na Twitteru ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano.

Peše, poznat pod nadimkom "Plesač", lider je klana Ndrangeta koji kontroliše veći deo tržišta kokaina u Evropi, navodi AFP.

On je upravljao operacijama od južnog regiona Kalabrija do severne Lombardije.

Policijski video-snimak pokazuje da je nenaoružani Peše odveden u pritvor pred zoru, iz spavaće sobe kuće u kojoj se skrivao u uporištu klana, Rozarnu, a policija je u istoj kući uhapsila još jednog muškarca i njegovog sina, prenosi AP.

Izvor: youtube

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Anđelino Alfano rekao je da ovo hapšenje potvrđuje svakodnevnu posvećenost italijanske policije borbi protiv organizovanog kriminala.

Peše, koji važi za jednog od najmoćnijih vođa kalabrijske mreže organizovanog kriminala Ndrangeta, izbegao je hapšenje u aprilu 2010, a kasnije je u odsustvu osuđen, po optužbama za mafijaško udruživanje, na 16 godina i osam meseci zatvora, podseća američka agencija.

Njegovi bivši saveznici su svedočili da je naručio nekoliko ubistava, uključujući i čoveka koji je odbio da ubije muškarca odgovornog za saobraćajnu nesreću u kojoj je poginula Pešeova supruga.

Ndrangeta je "prerasla" i Koza nostru i Kamoru i postala najsnažnija mafijaška organizacija u Italiji zbog učestvovanju u krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Taj klan je povezan sa kolumbijskim kartelima, meksičkim kriminalcima i mafijaškim porodicama u Njujorku. Širom zemlje poseduje i legalne poslove koji služe za "pranje novca".

Naziv Ndrangeta vuče korene iz grčkog jezika i označava "hrabrost i lojalnost". U klanu važe striktna pravila, među kojima je najznačajniji "omerta", odnosno "zavet ćutanja" po kom je zabranjena saradnja s vlastima i mešanje u poslove drugih.

Koliko je okrutna pokazuje i primer iz 2013. godine - tada je jedan od plaćenih ubica, koji je postao interni problem, bačen svinjama koje su namerno izgladnjivane.

Tagovi:
Sve vesti