MONDO/Beta

Ne bismo da vam zvocamo, ali...

Autor:

Znamo da su cigarete štetne, ali evo koliko tačno povećavaju rizik od srčanog udara.

13
A- A A+

  Pušači mlađi od 50 godina imaju osam puta veći rizik od srčanog udara nego njihovi vršnjaci nepušači, navode stručnjaci.

Ta razlika smanjuje se vremenom, pa je u starosnoj grupi od 50 do 65 godina taj rizik pet puta veći, a iznad 65 tri puta.

Pušenje je verovatno najsnažniji od svih faktora rizika i pogubni učinak iskazuje pre nego drugi faktori, zaključuje se u studiji objavljenoj u časopisu "Srce".

Svi pušači imaju znantno veći rizik od srčanog udara od nepušača, ali do sada nije bilo jasno koliki je on prema starosnim grupama.

Kako bi to ustanovili, naučnici kardiovaskularnog odeljenja bolnice u engleskom Šefildu proučili su podatke za 1.727 odraslih osoba žrtava tipičnog srčanog udara, poznatog po skraćenici STEMI, između 2009. i 2012. godine.

Gotovo polovina pacijenata bili su pušači, a ostali su bili jednako podeljeni između bivših pušača i onih koji nikada nisu zapalili cigaretu.

U proseku su pušači žrtve srčanog udara bili deceniju mlađi od bivših pušača ili nepušača.

Pokazalo se da su pušači imali trostruko veći rizik za srčani udar od bivših pušača i nepušača zajedno.

Rezultati bi trebalo da zabrinu mlade pušače, naglašava se u studiji i napominje da u smanjenju rizika pomaže i samo smanjenje broja dnevno popušenih cigareta.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti