Premijer: Srećan što se u Srbiji radi i nedeljom

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je izjavio danas u Valjevu da se u Srbiji puno radi zahvaljujući velikom broju investitora i da ćemo zato kao zemlja polako, ali sigurno, stići i prestići one koji su bili mnogo ispred nas.


"Zato ćemo dogodine da se borimo za stopu rasta od četiri odsto, a kada svi ostali u Evropi imaju prosečnu stopu rasta od jedan odsto, mi ćemo četiri puta brže da ih pristižemo. To je ono što treba da radimo u godinama pred nama", reklao je Vučić tokom posete Gorenju.

On je rekao da će u Gorenju biti otvoreno još 300 novih radnih mesta, a da je nova investicija vredna 12 miliona evra.

Vlada Srbije i Gorenje grupa su potpisali danas memorandum kojim su predviđene nove investicije i proširenje kapaciteta fabrike.

Pogledajte kako je bilo u Valjevu:U Srbiji u Gorenju radi trenutno 2.540 ljudi, od čega 1.780 u Valjevu, a ostali u Zaječaru i Staroj Pazovi.

Izvor: Tanjug"Brzo ćemo potpisati ugovore za novih 300 ljudi. Dali smo više para Ministarstvu privrede i Razvojnoj agenciji Srbije za 2017. godinu, tako da će biti još fabrika i više zaposlenih", rekao je Vučić.

Usvojen Predlog budžeta, Vučić: Istorijski deficit

Dozvolite da ne odgovorim na pitanje o izborima

Premijer nije želeo da govori na temu predsedničkih izbora, jer, kako je primetio, i ovako čim nešto kaže sutradan u medijima izađe da je pričao o izborima a niko ga nije ni pitao. "Zato dozvolite da sada kada me pitate ja odlučim da ne kažem ništa. I inače već imamo pobednika, i na predsedničkim, a možda i na onim opštim izborima. Pustite to, ja bih da govorim o ozbiljnim temama i o tome kako ćemo da živimo bolje", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara.On je povodom 10 godina uspešnog poslovanja fabrike Gorenja u Valjevu poželo im još mnogo pogona u Srbji, a radnicima još veće plate.

Vučić je rekao da se svake godine povećava izvoz Srbije u Sloveniju i da tome dosta doprinosi Gorenje i drugi koji su napravili fabrike u Srbji.

On je rekao da treba dosta da naučimo od Slovenaca jer su oni bili vredniji i naučili srpski jezik i zapitao koliko nas u Srbiji zna slovenački, što pokazuje koliko su bili vredniji i mislili na budućnost.

Vučić je rekao da je Gorenje izdržalo u prethodnom periodu udar ruske rublje i opstalo na tom tržištu, kao i tržištima u Aziji, pošto imaju kvalitetne proizvode.

On je izrazio nadu da će Gorenje u Valjevu dostići milion firždera i čestitao im na sjajnim rezultatima.

Vučić kaže da je 2013. za 400 radnih mesta se prijavilo čak 7.000 ljudi, što pokazuje koliko je bilo teško u Valjevu.

Premijer je kazao da mu se jedna žena požalila da se tu puno radi, ističući da je dobro što se puno radi.

"Kada postavite stvari na stabilne finansijske noge onda je nivo investicija veći, ali nikada nam nije dovoljno investicija. Srbi vole da kukaju,ali i vi Slovenci volite da kukate i sve više kukate, i Austrijanci vole da kukaju, svi kukaju i neće da rade nedeljom, dok kod nas Srba može da se radi i subotom i nedeljom i srećan sam kada mogu to da kažem", naglasio je Vučić, dodajući da ćemo zato prestići mnoge u Evropi.

IVICA UVEK U KAMPANJIPremijer kaže i da bi obaveza plaćanja ulaska za građane Srbije u EU mogla da važi 2020. i da će se Vlada Srbije o tome, kao i eventualnom reciprocitetu tada i izjasniti.

On je ocenio i da bilo logično nedavno regovanje ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića koji je rekao da je protiv plaćanja registracije građana koji putuju u EU i da će predložiti uvođenje recipročne mere.

Vučić je istovremeno napomenuo i da je "Ivica uvek u kampanji" dodavši da bi sistem plaćanja za ulazak naših građana u EU mogao da bude uveden 2020. godine.

"Lako je to sada komentarisati, o tome ćemo razgovarati za tri do četiri godine", rekao je Vučić.

Šef srpske diplomatije upozorio je pre dva dana u Varšavi da ne bi bilo logično da građani Srbije plaćaju ulazak u EU a da građani država članica EU dolaze bez plaćanja.

Sve vesti