F1:Nemci imaju šampiona, ali gde će da ga gledaju?

Autor:

Međunarodna automobilska federacija (FIA) potvrdila je kalendar takmičenja u šampionatu Formule 1 za 2017. godinu, na kojem nema trke za Veliku nagradu Nemačke

3
A- A A+

Novi svetski šampion Formule 1 Niko Rozberg dolazi iz Nemačke, zemlje koja sledeće godine neće biti domaćin nijedne trke u šampionatu Formule 1.

Ne tako davno Nemačka je organizovala dve trke "najbržeg cirkusa na svetu", u Nirburgringu i Hokenhajmu, a u 2017. godini zaljubljenici u F1 iz te države moraće da putuju po Evropi ako žele da uživaju u vožnji svog zemljaka i ostalih vozača.

Međunarodna automobilska federacija (FIA) objavila je kalendar takmičenja za narednu sezonu u kojem stoji da će se voziti 20 trka.

Baš kako se i strahovalo trka za Veliku nagradu Nemačke u Hokenhajmu izbačena je sa liste. Razlog su finansijski problemi.

Podsetimo da je Nemačka i prošle sezone ostala bez organizacije trke F1 šampionata, jer prvi čovek takmičenja Berni Ekleston nije uspeo da se dogovori sa organizatorima oko finansijskih uslova, pa ta zemlja prvi put posle 60 godina u nizu nije organizovala trku.

Osim trke za Veliku nagradu Nemačke, pod znakom pitanja bile su i trke u Kanadi i Brazilu, ali su one "preživele", pa će se ipak voziti u 2017. godini, s tim što će Brazilci naknadno morati da potvrde gde će organizovati trku. Za sada je naznačeno da će to biti u Sao Paolu, ali će do januara i definitivno biti odlučeno na kojoj će se pisti voziti.

Sledeća sezona krenuće nešto kasnije nego obično. Tradicionalno će je otvoriti trka za Veliku nagradu Australije u Melburnu, ali tek 26. marta, dok će se zavesa spustiti, kao i ove godine, u Abu Dabiju, 26. novembra.

U kalendaru stoji da će trka u Mađarskoj biti vožena 30. jula, umesto provizorno najavljene trke u Nemačkoj, nakon čega će uslediti tronedeljna pauza, kao i da će trka u Bakuu, za Veliku nagradu Evrope biti pomerena sedam dana kasnije u odnosu na ovu godinu (voziće se 25. juna), kako se ne bi preklopila sa tradicionalnom trkom 24 sata Le Mana.

KALENDAR FORMULE 1 ZA 2017

26. mart: Velika nagrada Australije (Melburn)

9. april: Velika nagrada Kine (Šangaj)

16. april: Velika nagrada Bahreina (Šakir)

30. april: Velika nagrada Rusije (Soči)

14. maj: Velika nagrada Španije (Barselona)

28. maj: Velika nagrada Monaka (Monte Karlo)

11. jun: Velika nagrada Kanade (Montreal)

25. jun: Velika nagrada Evrope (Baku)

9. juli: Velika nagrada Austrije (Spilberg)

16. juli: Velika nagrada Velike Britanije (Silverstoun)

30. juli: Velika nagrada Mađarske (Hungaroring)

27. avgust: Velika nagrada Belgije (Spa Frankoršamp)

3. septembar: Velika nagrada Italije (Monca)

17. septembar: Velika nagrada Singapura (Marina Bej)

1. oktobar: Velika nagrada Malezije (Sepang)

8. oktobar: Velika nagrada Japana (Suzuka)

22. oktobar: Velika nagrada SAD (Ostin)

29. oktobar: Velika nagrada Meksika (Meksiko Siti)

12. novembra: Velika nagrada Brazila (Sao Paulo)

26. novembra: Velika nagrada Abu Dabija (Abu Dabi)

Tagovi:
Sve vesti