Za decu obolelu od raka 3,3 miliona dinara

Besplatna linija psihosocijalne pomoći - Help line - nastaviće da pruža podršku obolelima od raka i drugih retkih bolesti i njihovim porodicama i tokom naredne godine zahvaljujući donaciji od 1,2 miliona dinara.

1
A- A A+

  Ista kompanija, Boston Scientific, donirala je i 2,1 milion dinara Udruženju roditelja dece obolele od malignih bolesti "Zvončica", za funkcionisanje prve Roditeljske kuće u Srbiji, pri Institutu za majku i dete, navodi se u zajedničkom saopštenju Nacionalne organizacije za retke bolesti NORBS i udruženja Zvončica.

Predsednica NORBS-a Marija Joldić je istakla da je besplatna linija pomoći započeta u okviru projekta ''Ravnopravne politike i usluge za obolele od retkih bolesti'' koji je finansirala Evropska komisija, a da je projekat završen krajem maja ove godine.

Ona je pojasnila da Help line čini tim sastavljen od psihologa, socijalnog radnika i advokata koji svakodnevno pružaju besplatnu podršku i pomoć na broju 0800/333-103, ili putem maila: linijapomoci@norbs.rs.

Za godinu dana rada, besplatnu liniju pomoći koristilo je više od 1.100 obolelih i članova njihovih porodica, a skoro 70 odsto poziva bilo je u vezi sa ostvarivanjem prava iz zdravstvene i socijalne zaštite.

Najveći broj pitanja odnosio se na obezbeđivanja inovativnih lekova za retke bolesti, zatim medicinskih pomagala, pomoći oko dijagnostike i lečenja u inostranstvu, a kao najveći izazov u daljem radu u NORBS-u ističu povećanje broja osoba kojima će biti pružena psihološka podrška.

Zahvaljujući se predstavnicima kompanije Boston Scinetific, Irina Ban izvršni direktor udruženja "Zvončica" naglasila je da lečenje dece obolele od hemato-onkoloških bolesti prosečno traje oko tri godine.

"To je više od 1.000 propuštenih dana za igru, učenje i istraživanje. Ova donacija predstavlja značajan doprinos našem cilju - da ispunimo tih 1.000 i više dana igrom, učenjem i istraživanjem", naglasila je Ban.

Potpredsednik kompanije Boston Scientific Robert Kruidenier rekao je da ta kompanija i njeni zaposleni nastavljaju društveno odgovorne aktivnosti koje su započeli u februaru 2016. godine, renoviranjem i krečenjem Roditeljske kuće i sređivanjem dvorišta Instituta za majku i dete u Beogradu.

Tokom godine zaposleni u Boston Scientific organizovali su sedam događaja, kao što su aukcije, lutrije i sportska takmičenja u kojima su prikupljana sredstva za udruženje "Zvončica" i NORBS.

"Naša kompanija je prepoznala vrednost projekta Help line i podrške koju kroz besplatnu liniju pomoći dobijaju oboleli od retkih bolesti. Veliko nam je zadovoljstvo da kroz nove donacije možemo da pomognemo obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama", zaključio je Kruidenier.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti