Sida odnela sedam života u Srbiji ove godine

Autor:

Ove godine je u Srbiji od AIDS-a (side) umrlo sedam osoba, saopštio je danas Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

1
A- A A+

  Od početka godine otkrivena su nova 124 slučaja infekcije HIV-om što je nešto manje nego u istom periodu prošle godine, a kod 43 osobe je utvrđen AIDS (sida).

Od 124 novootkrivene osobe inficirane HIV-om, 56 je iz Beograda (45 odsto), 29 iz Vojvodine (23 odsto), a trećina je iz ostalih okruga centralne Srbije (39 osoba).

Među njima je 11 puta više muškaraca nego žena.

Većina novootkrivenih HIV pozitivnih osoba ima od 20 do 49 godina (102 osobe, odnosno 82 odsto), svaka treća osoba ima od 20 do 29 godina (39 osoba, odnosno 31 odsto).

Po načinu na koji su inficirane, 103 osobe su HIV dobile seksualnim odnosom bez kondoma (83 odsto), od čega su 84 muškarca koji su prijavila rizične seksualne odnose sa drugim muškarcima (68 odsto svih novotkrivenih HIV pozitivnih osoba ove godine).

Istinita priča: Moj život sa HIV-om

Ove godine je samo jedna novoregistrovana osoba HIV-om inficirana injekcijom, kao korisnik droge, dva deteta mlađa od tri godine dobila su HIV od majke koja nije znala da je inficirana i koja je obolela i umrla od AIDS-a ove godine, dok za sedminu novoregistrovanih slučajeva, odnosno za 18 osoba nije prijavljen način prenosa HIV-a.

Od 43 novoregistrovane osobe obolele od AIDS-a, 39 su muškarci.

Od ukupno sedam registrovanih umrlih od AIDS-a ove godine, četiri su iz Beograda, jedna osoba je iz Vojvodine, a dve su iz Nišavskog i Topličkog okruga. Među umrlima od AIDS-a pet je muškaraca.

Najveći broj umrlih od AIDS-a imao je između 30 i 59 godina (6 osoba), a jedna umrla osoba je bila mlađa od 29 godina.

Najveći broj umrlih od AIDS-a je HIV dobio nezaštićenim seksualnim kontaktom (4 osobe), jedan korisnik narkotika dobio je zarazu injekcijom, dok za dve umrle osobe nije prijavljen način prenošenja HIV-a.

U Evropi je od početka epidemije 1985. godine, do kraja 2015, ukupno prijavljeno više od dva miliona inficiranih HIV-om. Samo 2015. godine registrovano je više od 153.000 inficiranih što je i najveći je broj prijavljenih slučajeva tokom jedne godine, naveo je Institut za javno zdravlje.

Po zvaničnim podacima, u Srbiji živi 2.239 inficiranih HIV-om. Procene za Srbiju ukazuju da 33 odsto ne zna da je inficirano (preko 1.000 osoba).

Institut za javno zdravlje je ukazao da HIV može da traje godinama bez ikakvih znakova i simptoma, te je testiranje jedini način da se otkrije infekcija.

Ukoliko se pravovremenim i adekvatnim lečenjem kontroliše umnožavanje HIV-a, s tom infekcijom se može živeti kvalitetno i dugo.

Ovogodišnja kampanja u Srbiji "Testiranje je u modi. Testiraj se na HIV" povodom 1. decembra je počela krajem oktobra, a trajaće do sredine decembra, i realizovaće se u 27 gradova na teritoriji Republike Srbije.

Šefica kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Beogradu Žofija Pustai rekla je da je ta organizacija planirala novu strategiju u borbi protiv HIV-a do 2030. godine.

Šta je HIV, a šta sida, i slična pitanja

10 nesvakidašnjih činjenica o sidi

Svaka druga zaražena osoba ne zna da ima HIV

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zdravlja, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti