Ovo možda niste znali o muškom orgazmu

Autor:

Donosimo vam nekoliko zanimljivosti o orgazmu kod muškaraca. Neke od njih verovatno niste znali, a zbog nekih ćete se možda i zamisliti...

10
A- A A+

  Svaki muškarac koji je izašao iz puberteta je dobro upoznat sa užitkom koji donose orgazam i ejakulacija koja ga (najčešće) prati.

Ali, iza ovoga stoji čitav niz bioloških procesa, zajedničkih svim muškarcima ovog sveta. Evo nekoliko zanimljivosti o jednom od najboljih osećaja na svetu.

Orgazam je kao droga

Snimci moždane aktivnosti u trenutku kad dolazi do orgazma pokazuju da tada "gori" zona u kojoj je najviše receptora za neurotransmitere zadužene za osećaj "nagrade". Danski naučnici utrdiji su da je u pitanju ista regija koja se aktivira kad heroinski zavisnik sebi ubrizga dozu, uzgred budi rečeno.

Zašto je taj osećaj zadovoljstva bez premca važan za čoveka? "Pošto je ejakulacija sperme u ženskim reproduktivnim organima od ključne važnosti za opstanak vrste, priroda se pobrinula da osećaj bude - fantastičan", objašnjava autor studije dr Gert Holstege.

Orgazmi su bolji sa partnerom

Solo sesije su zabavne, ali za vrhunski užitak ipak bi trebalo da vas bude dvoje. Posle orgazma, telo oslobađa prolaktin, hormon koji "isključuje" libido na otprilike sat vremena, što objašnjava zašto vam čim doživite orgazam pornić koji vas je do tog istog orgazma upravo uspešno doveo postaje dosadan.

Ali, maženje posle seksa - nikad nije dosadno. Zagrlite se i osećate se fantastično.

A sad malo o njegovom orgazmu

Ponekad i muškarci izlažiraju orgazam

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Kanzasu pokazalo je da je 28 odsto ispitanika muškog pola bar jednom "isfoliralo" partnerku i pravilo se da je doživelo orgazam. Svaki treći priznao je da je to učinio u trenutku kad je shvatio da neće moći da doživi vrhunac jer je bio suviše pijan, a ostali su pribegli foliranju jer im se spavalo i želeli su da završe sa seksom.

Važno je napomenuti da su ispitanici bili u dugim vezama i da su laganju pribegli jer nisu želeli da povrede partnerkina osećanja.

A ejakulacija, pitate se? Pa, malo je verovatno da će devojka sa kojom ste u vezi baš da proverava kondom da bi bila sigurna da ste ejakulirali, zar ne?

Iz muškog ugla: Evo zašto sam "lažirao" orgazam

Ako imate sreće, možete ubrzo ponovo u akciju

U najvećem broju slučajeva, muškarcima je potrebno određeno vreme da bi mogli ponovo da dožive erekciju. To vreme kreće se od oko pola sata do sat. Ali, ako uložite malo truda, to vreme možete i da skratite...

Kako do višestrukog orgazma: Vodič za muškarce

Ima muškaraca koji ne uživaju u tome

"Seksualna anhedonija" je termin koji označava stanje kad stimulacija genitalija proizvodi većinu fizičkih znakova orgazma, dakle i mišićne kontrakcije i ejakulaciju, ali to nije praćeno ni najmanjim uživanjem. Na svu sreću, ovo stanje sreće se prilično retko, i to najčešće kao propratno (neželjeno) dejstvo lekova iz klase antidepresiva.

"Stomak" vam utiče na "performanse"

Prosečna količina ejakulata iznosi oko 3,4 mililitra, što je manje od jedne kafene kašičice, osim ako je muškarac gojazan. Ako je indeks telesne mase muškarca o kojem je reč viši od 30, količina ejakulata smanjuje se na oko 2 mililitra.

Lekari još nisu sasvim sigurni da li je to posledica nagomilavanja telesnih masti koje podižu telesnu temperaturu u zoni testisa, između ostalog, pa se smanjuje proizvodnja spermatozoida, ili je u pitanju posledica loše ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti koje takođe utiču na broj spermatozoida, i to ne na dobar način...

I ako muškarac ne doživi orgazam, njegova partnerka može da ostane u drugom stanju

Tokom predigre i seksa, iz penisa izlazi preejakulat, tečnost koja je prirodni lubrikant i čija je svrha da pročisti uretru, tako da ejakulat može nesmetano da putuje kad za to dođe trenutak. Ali, kod 41 odsto muškaraca, preejakulat će saržati i spermatozoide, ponekad čak i vrtoglavih 40 miliona njih. Ako uzmete u obzir da je dovoljan samo jedan da bi žena ostala u drugom stanju, jasno vam je zašto je (između ostalog) bolje da koristite kondom. Ako niste u fazi pravljenja bebe, naravno.

Orgazam leči glavobolju

Kad doživite orgazam, vaš mpozak preplavi endorfin, koji vrlo efikasno blokira bol. Istraživanje sprovedeno u Nemačkoj pokazalo je da 60 odsto ljudi koji pate od migrena primećuje značajno ublažavanje bola nakon što doživi orgazam.

Ejakulat je prava riznica vitamina i minerala

Spermatozoidi čine samo jedan do pet odsto sperme. Ostatak zapremine odlazi na vodu, a u tipičnih 3,4 mililitra ejakulata nalazi se oko 10 miligrama natrijuma, 9 miligrama fruktoze, nešto proteina, i manje količine cinka, kalijuma, kalcijuma i hlora.

Spermatozoidi u jednom trenutku "plivaju" brže nego što biste vi ikada mogli da trčite

Prosečna brzina kretanja ejakulata je oko 45 kilometara na sat. Ali, kad napuste organizam muškarca, mali "plivači" usporavaju, i do grlića materice (ukoliko je muškarac ejakulirao u partnerku, ne koristeći kondom) putovaće oko pet minuta.

Šta sve može da se "pročita" iz spermograma

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti