Kojom rukom pišete?

Autor:

Da li ste desnoruki ili levoruki? Evo šta to govori o vama.

17
A- A A+

  Istraživanje sprovedeno na Harvardu 2014. godine kaže da levoruki zarađuju manje, i to za 10 do 12 odsto od desnorukih osoba. Naučnici to pripisuju kognitivnim razlikama.

Statistika kaže da levoruke osobe češće rade "ručne" poslove i češće se susreću sa kognitivnim problemima nego desnoruke.

Osim toga, levorukost je relativno skoro prestala da bude tretirana kao nešto što treba "ispravljati" kod dece. A mnogi koji su danas u četrdesetim sećaju se da im je u detinjstvu zabranjivano da koriste levu ruku imesto desne, iako im je to bilo prirodnije.

 To ostavlja posledice, pa je recimo onima koji su "prinudno" preorijentisani (od strane roditelja, vaspitačica u vrtiću ili učiteljice u školi) na korišćenje desne ruke iako im je korišćenje leve bilo prirodnije, danas teže da obavljaju određene zadatke koji zahtevaju fine manuelne sposobnosti.

Ali, u određenim sportovima, levoruki su u prednosti, pa ako se odluče za profesionalnu karijeru u recimo tenisu, boksu ili bejzbolu, odnosno generalno u sportovima koji uključuju bacanje ili dodavanje, mogu očekivati i - dobru zaradu. Desnoruki retko vežbaju odbranu iz uglova koji su iz njihove perspektive neuobičajeni, a levorukima to dođe nekako prirodno.

Osim toga, ima istraživanja koja kažu da su levoruki skloniji samopreispitivanju i samokritici, prenosi BBC. Desnoruki su skloniji impulsivnom reagovanju, ne opterećuju se konstantno greškama koje bi mogli da naprave, dok levoruke osobe pre donošenja odluka o njima dobro razmisle.

I NIKOLA TESLA JE BIO LEVORUKNajnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi:
Sve vesti