Nove Nokije praviće Nokia, Microsoft i HTC ljudi

Autor:

Kompaniju HMD Global Oy, koja stoji iza novih Nokia telefona, čine zaposleni bivše Nokia kompanije, ali i kompanija Microsoft i HTC.

19
A- A A+
Nokia, HMD, Pametni telefoni Foto: Promo/Nokia/HMD Global Oy

Kompanija HMD Global Oy, bazirana u Finskoj, zadužena je za organizovanje proizvodnje, distribuciju i marketing Nokia telefona u narednih 10 godina. Zajedno s ugovorom o prenosu autorskih prava na ime i patente, nekadašnja Nokia kompanija, zadržala je naplatu licenciranja, koje će se vršiti za svaki telefon, servis i uslugu koje proda HMD Global Oy.

Zanimljivo je da kompaniju, HMD Global Oy, čine nekadašnji Nokia zaposleni, kao i ljudi koji su radili u okviru Microsoft-Nokia kompanije, kao i bivši HTC zaposleni. Za proizvodnju telefona biće zadužena kineska kompanija FIH Mobile, koja je Foxconn sestrinka firma.

Ovo će biti prvi Nokia Android telefoni

Nokia tj. HMD Global Oy na sajtu nokia.com/phones najavljuje prve Nokia Android uređaje za početak 2017. godine, čija će premijera biti tokom MWC sajma u Barseloni, a u prodaji će biti u prvoj polovini 2017. godine. Nekadašnja Nokia firma ima mesto u odboru direktora, ali ne učestvuje u finansiranju nove kompanije.

Listu ljudi, koji predvode novi Nokia ogranak čine pomenuti bivši zaposleni tri kompanije, ali i kompanije Sony Ericsson. Njihov slogan je „Verujemo da je vreme za nešto novo u svetu mobilne telefonije“, a mi verujemo u njih!

Šta vi mislite o novoj Nokia Android priči?

Čekamo vaše komentare ispod ankete i na Facebooku,Twitteru i Instagramu.

Sve vesti