Šta je "pokosilo" zaposlene u bolnici u Kruševcu?

Autor:

"Neutvrđena vrsta boginja koja hara opštom bolnicom u Kruševcu", kako su infekciju opsilai tabloidi, po svemu sudeći je obična virusna infekcija. Direktorka bolnice kaže su se neki radnici od 12 obolelih već vratili na posao.

26
A- A A+


"S obzirom da se radi o kapljičnoj infekciji, nema mesta panici, jer je klinička slika veoma blaga, ali je od značaja preduzimanje svih protivepidemijskih mera za ovakvu vrstu infekcije", izjavila je danas direktorka Opste bolnice Vesna Stević.

Uzavreli telefoni

Kako je navela direktorka, 28. novembra u popodnevnim časovima dobijena je informacija da šest radnika nije došlo na posao zbog povišene telesne temperature, o čemu je odmah telefonskim putem obaveštena Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravlje. Sledećeg dana, 29. novembra, sa posla je odsustvovalo još 12 osoba zbog povišene telesne temperature, a neki su imali i osip. Urađena je preliminarna anketa telefonskim putem kod četiri osobe i postavljena sumnja na morbile. Istog dana održan je hitan sastanak komisije za suzbijanje intrahospitalnih infekcija.

Zaključno sa današnjim danom, u Opštoj bolnici Kruševac, odsustvuje sa posla zbog simptoma bolesti osam medicinskih tehničara, precizirala je Stević, i dodala da se sumnja na morbile 8male boginje, ospice).

"Vrši se kontinuirano sprovođenje protivepidemijskih mera i praćenje zdravstvenog stanja, kako zaposlenih u Opštoj bolnici Kruševac, tako i građana na teritoriji grada Kruševca", istakla je Stević.

Zaključak Komisije bio je da se 30. novembra organizuje pregled svih zaposlenih sa povišenom telesnom temperaturom u posebnoj prostoriji Infektivnog odeljenja. Uzeta je krv za laboratorijsko ispitivanje od 13 osoba i istog dana uzorci su transportovani na Institut "Torlak".

Na Komisiji su predložene sve protiv epidemijske mere koje treba sprovesti hitno. O svemu je obavešten Institut za javno zdravlje "Batut" i Ministarstvo zdravlja.

Tabloid "Kurir" je objavio juče da je veliki broj članova medicinskog osoblja  zaražen, i da u toj zdravstvenoj ustanovi vlada panika.

Kako piše list sve je počelo kada je u bolnicu u teškom stanju dopremljen 38-godišnji pacijent s osipom.

Muškarac je smešten na infektivno odeljenje, ali mu je stanje bilo sve lošije. Gušio se i hitno je prebačen na hirurgiju na reanimaciju. Odatle je transportovan u KC Niš.

"Posle nekoliko dana za medicinsko osoblje kreće pakao. Čak 18 lekara, sestara i svako ko je došao u kontakt sa zaraženim je oboleo, pa čak i vozač hitne pomoći koji ga je prevezao u bolnicu",  rekao je izvor beogradskog tabloida.

"Iz KC Niš stigla je preporuka da svi koji su bili u kontaktu sa pacijentom budu u karantinu. Međutim, rukovodstvo Opšte bolnice u Kruševcu to nije ozbiljno shvatilo, pa je tek pre dva dana stiglo obaveštenje od direktorke da se na hirurgiji uvedu preventivne mere. Zaraženo osoblje ne dolazi na posao i strogo im je zabranjen kontakt sa bilo kim", kaže izvor lista.

U kruševačkoj bolnici otkazane su sve "hladne operacije" u Hirurškom bloku.
Sve vesti