Poslanici o budžetu slušaju već u ponedeljak

Autor:

Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu stigao je u Narodnu skupštinu, rečeno je danas Tanjugu u parlamentu. Ministar Vujović ga obrazlaže u ponedeljak.

60
A- A A+
narodna skupština republike srbije, narodna skupština, skupština srbije, zastava srbije, Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je danas da bi u ponedeljak budžet za 2017. trebalo da se nađe pred narodnim poslanicima. Predlog buđžet je danas stigao u Skupštinu i prema propisima, na raspravu bi trebalo da stigen za najmanje petnaest dana.

Vujović je, na konferenciji za medije u Vladi Srbije, rekao da zatim sledi rasprava o amandmanima i pratećim zakonima i da bi čitav proces mogao da se "prelije" i na vikend.

Ministar finansija kaže da će se javni dug Srbije na kraju 2016. zaustaviti na 73,5 odsto BDP-a, ističući da ćemo u narednom periodu imati stalni pad duga.

"To je očekivano stanje na 31. decembar ove godine", rekao je Vujović na konferenciji za medije u Vladi Srbije.

Izvor: Tanjug

Kako je rekao, javni dug će tako biti smanjen iako su preuzeti i stari dugovi za Petrohemiju i ostala preduzeća, gde je postojao društveni interes da ih država preuzme.

Na kraju sledeće godine imaćemo dug od 72,8 odsto, razlika u odnosu na kraj ove godine viće 0,7 odsto, što nije mnogo, ali je značajno", naglasio je Vujović.

On je rekao da će biti povećan rast BDP-a, kao i efekti pozajmljivanja.

"Imaćemo stalni i stabilni pad javnog duga", poručio je Vujović i dodao da vlada želi aktivno da kontroliše devizne rizike.

Prema njegovim rečima, vlada planira da u toku 2017. smanji zaduženost u dolarima, sa 9 na 8,5 milijardi, ali da poveća u evrima sa 10,1 na 10,9 milijardi, kao i da poveća u dinarima.

On je rekao da će dug biti 25,6 milijardi evra dug, ali će procenat realno u odnosu na BDP biti manji i počeće da pada, a cilj je da bude na nivou Mastrihta, koliko je u zemljama EU.

BUDŽET UMERENO RAZVOJNI

Vlada je juče usvojila Predlog zakona o budžetu za 2017. godinu, sa predviđenim deficitom u iznosu od 1,7 odsto BDP-a.

Premijer Aleksandar Vučić je izjavio da je predviđeni deficit najniži u istoriji države Srbije i poručio da će naša zemlje, ako naredne godine dostigne četiri odsto rasta, biti po tome prva ili druga u Evropi.

Vlada Srbije, je po usvajanju predloga budžeta, saopštila da je odlučna da i u narednoj godini obezbedi privredni rast i bolji život građana.

Usvojen Predlog budžeta, Vučić: Istorijski deficit

Ministarstvo finansija preciziralo je da su predlogom budžeta planirani prihodi u iznosu od 1.092,9 milijarde dinara, a rashodi u iznosu od 1.162 milijardi dinara.

Sve vesti