Poništen referendum, Dodik: Biće proslave Dana RS

Autor:

Predsednik Rerpublike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH o poništavanju rezultata referenduma o Danu Republike bespotrebna.

13
A- A A+
ferhadija, dodik Foto: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Dodik ističe da je reč o iživljavanju političkog Sarajeva na čelu sa Bakirom Izetbegovićem koji hoće po svaku cenu da održe temu živom u nastojanju da se na taj način ponovo obračunaju sa Republikom Srpskom.

"Svakako je ovo sad znak više da mi u Republici Srpskoj moramo da se okupimo oko toga da se donese zakon u BiH o Ustavnom sudu koji podrazumijeva da stranci odu iz tog suda, da se taj monopol stranaca i muslimana razbije i da naprosto taj sud postane sud pravde, a ne za političko šikaniranje", istakao je Dodik.

On je za RTS rekao da je priča o referendumu o Danu Republike Srpske završena onoga trenutka kada su građani iskazali svoju volju, a Narodna skupština donijela Zakon o Danu Republike.


Predsednik Srpske je poručio da odluka Ustavnog suda BiH neće uticati na proslavu 9. januara - Dana Republike.

"Već smo formirali odbor za obeležavanje 9. januara. Nastavljamo s tim, pišemo pozivnice, imaćemo goste iz inostranstva. Proslava će biti održana na najvišem nivou", istakao je predsjednik Srpske.

Ustavni sud BiH poništio je juče rezultate referenduma održanog 25. septembra zato što je "referendum sproveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula za koju je Ustavni sud utvrdio da nije u saglasnosti sa Ustavom BiH, te suprotno nalogu Ustavnog suda iz Odluke o privremenoj mjeri od 17. septembra".

Na referendum je 99,8 odsto birača reklo podržalo 9. januar kao Dan Republike Srpske.

Sve vesti