MONDO/Agencije

Za "Asadove Sirijce" UN ne daje humanitarnu pomoć?

Ruska vojska je danas saopštila da Ujedinjene nacije oklevaju da isporuče humanitarnu pomoć u delove sirijskog grada Alepa koje su ove nedelje zauzele snage Vlade Sirije.

0
A- A A+

Portparol ruskog Ministarstva odbrane general Igor Konašenkov je izjavio da je ruska vojska jedini izvor hrane i lekova za 90.000 stanovnika delova Alepa koje je zauzela sirijska armija, oslobodivši ga od terorista ISIS i pobunjeničkih snaga džihadista.

Konašenkov je zatražio od predstavnika UN Jana Egelanda da brže deluje, kako bi stigla pomoć svetske organizacije, javlja AP.

Ruska vojska je, takođe, saopštila da su snage sirijske vlade danas zauzele grad Kan al-Ši, koji se nalazi nedaleko od prestonice Damaska, nakon povlačenja pobunjenika, preneo je AP.

Pobunjeničke grupe, pod čijom je kontrolom bio grad od 2012. godine, napustile su taj grad ove nedelje po dogovoru sa sirijskim zvaničnicima, navodi Centar za pomirenje u Siriji ruske vojske i ističe da je grad sad pod punom kontrolom vladinih snaga.

U saopštenju se navodi da je 1.846 pobunjenika i 1.164 njihovih rođaka prešlo autobusima, koje je obezbedila vlada, u grad Idlib, pod kontrolom pobunjenika, u severnoj Siriji.

Centar dodaje da će još 100 pobunjenika i 300 članova njihovih porodica krenuti za Idlib narednih dana.

Povezano

Sve vesti