mondo.rs

Evo zašto nikako da skineš "šlauf"

Autor:

Ako ne uspevate da skinete to salce sa stomaka iako se zdravo hranite i redovno vežbate, možda je ovo razlog.

0
A- A A+

  Ne postoji magično rešenje koje će vam za minut skinuti salo sa stomaka, to već znate. Dakle, moraćete da pazite šta jedete i malo da se mrdnete, odnosno da vežbate ako želite ravan stomak.

I, veoma je važno da se potrudite, ne toliko zbog fizičkog izgleda, koliko zbog toga što salo na stomaku povećava rizik od rane smrti usled srčanog udara ili obolevanja od raka.

Međutim, stomak je za većinu najproblematičnija zona, pa čak i neki koji redovno vežbaju i hrane se zdravo, imaju problem sa "rolnicama" na ovom delu tela. Razlog za to može da bude - nedostatak sna.

Naučnici već godinama znaju da nedostatak sna ima brojne posledice na organizam, naročito na funkcionisanje masnih ćelija u organizmu.

Istraživanje sugeriše na to da nedovoljno sna umanjuje sposobnost masnih ćelija da reaguju na hormon insulin, što je od ključne važnosti za skladištenje i korišćenje energije.

Drugim rečima, i naše masne ćelije moraju da spavaju da bi pravilno funkcionisale, a u suprotnom će postati "metabolički ošamućene".

Vremenom se ćelije onesposobljavaju da reaguju na insulin, čime se povećava rizik od dijabetesa tipa 2, srčanog i moždanog udara.

Insulin takođe utiče na hormone koji regulišu apetit: leptin i grelin.

Leptin šalje mozgu signale da ste siti, a grelin signalizira kada ste gladni.

Kada ne spavamo dovoljno, snižava se nivo leptina, a povećava nivo grelina, što sve utiče na naš apetit kada smo budni tako što ćemo jesti više.

Ono što je takođe važno je da, kada smo umorni i jede nam se nešto, nikad nećemo posegnuti za šargarepom, na primer, već nam se uvek traže namirnice koje sadrže dosta masti i šećera kako bismo uneli dovoljno energije.

To nas vraća na priču o insulinu, koji "odlučuje" da li će unesene namirnice da iskoristi odmah kao energiju ili će da ih skladišti kao masti. Ako jedete "pogrešne" namirnice, verovatno će biti ovo drugo.

"Ljudi lako zamene spavanje za neku drugu aktivnost, ne znajući kakve to posledice može da ima. Važno je da svi shvate da je kvalitet sna važan koliko i ishrana i vežbanje. Nedostatak sna se povezuje sa gojaznošću, dijabtesom, srčanim problemima, pa čak i sa većim rizikom od obične prehlade", kaže ekspert za san dr Ejmi Rejnolds.

Stručnjaci kažu da bi odrasle osobe trebalo da spavaju oko osam sati tokom noći.

Da podvučemo, zdrava ishrana, redovno vežbanje i smanjenje stresa su važni faktori ako želite da skinete šlauf, ali ne treba zanemariti ulogu koju spavanje ima u tome.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti