Dula: Zvuči šašavo, ali pomaže, i te kako!

"Kada mi se dula pojavila na vratima, došlo mi je da je poljubim!", rekao nam je Saša, čija žena se porodila pre šest meseci. Da li znate ko je dula i zašto mu je pokucala na vrata?

Svaka žena je zaslužila da ima lep porođaj, kao i da nakon toga uživa u majčinstvu. Da li će tako biti zavisi od niza faktora, a na neke trudnica može da utiče. Ako, na primer, izabere pravu podršku.

Ne, to nije otac deteta, niti majka porodilje, njena sestra, najbolja drugarica. Praksa je pokazala da najbolju podršku na porođaju daje osoba koja nije emotivno upletena u trudnoću, porođaj i život žene koja se porađa.

Takva osoba se zove dula. Zvuči čudno?

"Naziv potiče od grčke reči za ženu koja služi. U Evropi su se prve dule javile sedamdesetih godina prošlog veka, a u Srbiji od 2011", objasnila nam je Mirjana Gnatić, insturktorka prenatal joge, ali i dula.

U čemu je razlika između dule i babice, i kako su se žene, uopšte, setile da se time bave?

"Istraživanja koja su urađena krajem sedamdesetih godina prošlog veka pokazala su šta je ženama najpotrebnije da bi imale bolji odnos sa svojom bebom, ali i sa partnerom, kao i da bi uspešno dojile. Za sve to važno je da im je porođaj bio pozitivno iskustvo, a da je za takvo iskustvo najbitnija podrška koju je žena imala. Zato su počele prve obuke za žene koje će biti profesionalna podrška porodiljama, ali i njihovim partnerima. Upravo u tome se one razlikuju od babica. Dula je sve vreme uz ženu, dolazi i kod nje kući pre i nakon porođaja, obilazi majku i pomaže joj da integriše svoje porođajno iskustvo."

Pitajte svoju baku kako se porodila

Ako imate baku koja se zbog starosti ne seća šta je pre desetak minuta rekla, ako se ne seća šta je prekjuče radila, setiće se sigurno, kada je pitate, kako je rađala svoju decu. Nema bake koja se toga ne seća. Toliko je iskustvo rađanja duboko, snažno i važno za nas kao žene.

Da li su one medicinski obrazovane?

"Dula nije medicinski radnik, ona nema formalno medicinsko obrazovanje, i samim tim nije zamena za lekara, babicu ili bilo koga iz medicinskog tima. Ali ona poznaje fiziologiju porođaja, pre svega zna kako emocije utiču na porođaj.

Ona je obučena da bude podrška u trenucima kada žena posumnja u sebe, kada se plaši, kada joj je potrebno dodatno ohrabrenje, ali zna i neke tehnike koje će pomoći ženi da se brže i lakše porodi."

Zar otac, partner žene koja se porađa, nije dovoljna podrška?

"Uloga oca na porođaju je nezamenljiva, ali ono što je dula naučila na svojoj stručnoj obuci ne znaju ni  partner žene koja se porađa, niti babica i lekar. Međutim, to ne znači da dula može da bude zamena za medicinski tim koji je na porođaju. Ona poznaje tehnike za ublažavanje bola, što je naročito važno ako žena ne ode u porodilište odmah nakon prvih trudova. S druge strane, ona je podrška i pomoć ocu. Često nam se dešava da kada se pojavimo na vratima otac bude ozaren jer vidi da više nije sam i da ne mora više samo on da nosi i svoje i ženine emocije koje su sastavni deo svakog porođaja."

Ako je otac rešio da prisustvuje porođaju, da li je dozvoljeno da i dula bude takođe uz ženu?

"Ne, to nije dozvoljeno, žena u tom slučaju mora da bira da li će porođaju prisustvovati otac ili dula. Mi podržavamo prisustvo oca, ali i dalje podržavamo ženu i pomažemo joj tako što smo uz nju sve vreme dok ne ode u porodilište, a i kada se vrati kući. Dula je zlata vredna za one žene koje nemaju partnera, ili ne žele da on bude sa njima na porođaju."

Šta dula konkretno radi?

"Osim savetovanja, emotivne podrške, primenjivanja različitih tehnika za uklanjanje i ublažavanje bola, mi smo tu i da ženi prevedemo stručne medicinske izraze koje može čuti tokom svog porođaja, i da tako zna i bolje razume sve što su lekari rekli da će da se desi, i koju intervenciju žele da joj urade. Dula je, možemo reći, apsolutno u službi žene koja rađa, ali i u službi para koji se priprema da uskoro bude u roditeljskoj ulozi, koji zajedno iščekuje bebu."

Da li je dula potrebna i ženi koja će se poroditi carskim rezom?

"Dule se kod nas, pre svega, vezuju za porođaj kod kuće. Međutim, mi smo uz ženu bez obzira na to gde je i kako rešila da se porodi, pa čak i kada će ići na carski rez, ili će se poroditi koristeći epiduralnu anesteziju. Ona pomaže ženi da se pripremi za porođaj carskim rezom, na primer, a potom i da integriše svoja iskustva nakon takve intervencije."

Koliko sve to košta

Kada žena odabere svoju dulu, ona će za nju biti na raspolaganju 24 sata. Takođe, porođaj nekad može trajati i dva, tri dana, i dula će sve vreme biti uz ženu. Zato se njihove usluge plaćaju, ali ima i onih koje su spremne da volontiraju. Cene se razlikuju, i najbolje je pitati svoju izabranu dulu.

Kako odabrati dulu?

"Na našem sajtuwww.dule.rs, kao i na Facebook stranici Dule Srbije, možete naći desetak dula koje su prošle obuku, i koje su aktivne širom Srbije. Savetujem ženama da porazgovaraju sa nekoliko njih, jer je bitno da žena prepozna osobu koja će joj odgovarati. Porođaj je vrlo intiman čin gde se žena potpuno ogoli pred nepoznatom osobom. Kada žena odabere dulu, ona se sa njom susreće nekoliko puta tokom trudnoće, a tom upoznavanju često prisustvuje i otac, on je uključen u razgovor i ono što je važno, kada porođaj počne dula pruža ocu priliku da se uključi onoliko koliko želi i koliko može."

Kakvu obuku su dule prošle, ko to uopšte može da radi?

"Naše dule su prošle obuku koju je vodila međunarodna instruktorka iz Mađarske, iz organizacije koja se zove Dona. To je najveća svetska dula organizacija koja ima članice u celom svetu. Pored iscrpnog teoretskog i praktičnog znanja, ono što svaka osoba doživi na toj obuci je lična transformacija. Tu smo imale priliku da integrišemo svoje lično iskustvo porođaja, kako bismo svoja očekivanja i želje, sklonili na stranu i potpuno se prepustili pomaganju drugoj ženi."

U kojim zemljama u Evropi se najviše koristi usluga dule, i kakva je zainteresovanost žena u Srbiji?

"Dule su najpopularnije u Austriji i u Mađarskoj, ali i u Nemačkoj, Engleskoj, Grčkoj. U Francuskoj se održavaju i godišnji sastanci dula. Gotovo da nema zemlje u Evropi koja nema svoje obučene dule, a sada ih ima i Srbija. Međutim, žene u Srbiji još uvek nisu dovoljno razumele koliko je podrška važna, tako da se za dule kod nas više interesuju žene koje žele da se porode kod kuće, i takve porođaje smo do sada najviše radile, imale smo tek nekoliko bivanja u privatnim porodilištima, i po neko prisustvo u porodilištu u Višegradskoj i na Zvezdari."

I šta vam na kraju, kada porođaj prođe, najčešće kažu žene kojima ste pomagali?

"Sve su zadovoljne, a to potvrđuju i istraživanja i statistika. Naime, stopa carskog reza smanjena je za čak 40 odsto, a trajanje porođaja se smanjilo za 25 odsto, kao i upotreba epidurala i lekova za ublažavanje bolova. Smanjuje se i dodavanje indukcije. Zatim, majke koje su imale dulu na porođaju više uživaju u bebi u prvim danima, smanjuje se postotak postporođajne depresije. Porođaj je ključno životno iskustvo svake žene, ono ostaje u nama i boji čitav naš odnos prema bebi, prema samoj sebi, prema partneru, i svim drugim aspektima života. Zato treba svi zajedno da se trudimo da svaka žena ima što lakši i lepši porođaj jer je iskustvo rađanja ono što oblikuje čovečanstvo."

Saznajte i:

Sve o bezbolnom porođaju (VIDEO)

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti