Istina o kaznama ako ne dođete na pregled

Autor:

Povodom vesti da će od 2017. godine pacijenti biti kažnjavani ako ne dođu na zakazani pregled kod specijalite, oglasilo se ministarstvo zdravlja.

14
A- A A+

  Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović je objasnio da će tokom 2017. godine liste pacijenata biti redovno ažurirane i da neće moći da se desi da pacijenti dva puta zakažu pregled kod specijaliste i da na taj pregled ne dođu.

Mahmutović kaže da će biti uveden integrisani zadravstveni sistem, koji omogućiti precizna evidenciju o pacijentima i o tome gde je i ko pregledan.

Takođe, pacijent će dobiti SMS poruku koja će ga opomnuti da ima zakazan pregled kod specijaliste.

Ono što je najviše zabrinulo građane je vest o sankcijama za pacijente koji se ne pojave u zakaznom terminu.

Kazna za nedolazak kod zakazanog specijaliste?

Mahmutović je rekao, gostujući na teleciziji Pink, da će Ministarstvo zdravlja učiniti sve da se to ne dešava, ali da za sada ne postoje direktne sankcije za neodgovorne pacijente.

Državni sekretar je govorio i o ostalim novitetima koji će biti uvedeni od 2017. Pre svega, pregledi kod lekara opšte prakse će biti ograničeni na 15 minuta, a kod specijaliste 30 minuta.

Elektronska evidencija hroničnih pacijenata je novina koja će takvim bolesnicima omogućiti da ne čekaju stalno u redovima za recepte. Doktor će obaveštavati apoteku, a pacijent će tamo odlaziti po svoj lek, objasnio je Meho Mahmutović.

Do nove zdravstvene knjižice u šest koraka

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti