• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBA centri koji "cepaju" mrežice

 Ivan Bogunović
Autor Ivan Bogunović

Sve više "petica" starog kova priključuje se najnovijem trendu. Oni ne samo da bez ustezanja šutiraju za tri poena - nego i pogađaju!

Teški centar, visok 215 centimetara, koji šutira trojku.

Ono što je do pre godinu-dve bilo prisutno uglavnom kao iznuđeno rešenje, recimo pri isteku vremena za napad, sada je legitimna opcija u igri mnogih NBA timova.

Centrima koji uopšte nisu šutirali trojke, de
šava se da na jednoj utakmici i po 10 puta "opale" iza linije 7,24 metra, što je u principu mnogo i za specijaliste među bekovima - osim ako se zovu Stef Kari ili Klej Tompson.

Na osnovu viđenog tokom prvih šest nedelja aktuelne sezone, može se reći da je ta pojava iz eksperimenta prerasla u trend, a narednih godina videćemo da li će iz njega nastati nova košarkaška revolucija.

Evo nekih centara, koji su šutom za tri poena značajno unapredili svoj napadački arsenal i ujedno obogatili igru svojih timova.



MARK GASOL

Centru Memfis Grizlisa ovo je deveta sezona u NBA ligi. Za poslednjih mesec i po dana postigao je 33 trojke, gotovo trostruko više nego u prvih osam sezona UKUPNO.

U p
rve dve sezone šutirao je 0/2 za tri poena, u trećoj 3/7, da bi u naredne četiri sezone povećao broj pokušaja, ali nije mogao da se pohvali preciznošću - 7/54 (13 odsto).

To kao da ga je obeshrabrilo, pa je 2015/16 šutnuo samo tri trojke. Pokazalo se da je to bilo zatišje pred buru.

Gasol na 22 utakmice ove jeseni šutira trojke 33/78, ili 42,3 odsto
(1,5 trojke iz 3,5 pokušaja po meču).


Među igračima kvalifikovanim za rang listu (traži se nastup na određenom broju utakmica), Španac je najbolji trojkaš među NBA "peticama" i četvrti među visokim igračima,
iza Klivlendovih Čeninga Fraja (47,3 odsto - prvi u ligi) i Kevina Lava, kao i Oklahominog debitanta Domantasa Sabonisa.

Gasol je naročito zablistao na gostovanju Los Anđeles Klipersima, kada je četvrtom trojkom iz pet šuteva praktično doneo pobedu Memfisu. Nedavno je pogodio i trojku za produžetak u Nju Orleansu, i to iz driblinga.


BRUK LOPEZ

Dok je Mark Gasol pre ove sezone često boravio na visokom postu, asistirao ili šutirao sa poludistance, Lopez je bio jedan od tipičnih predstavnika stare centarske škole, koji je gro svojih poena postizao iz reketa.

Prvu trojku u karijeri postigao je tek u sedmoj sezoni, nakon 0/7 u prvih šest. Onda je pretprošle sezone šutirao 1/10, prošle 2/14, a sada mu je učinak nakon 18 odigranih utakmica 40/106, ili 37,7 odsto.

Bruk Lopez u proseku šutne gotovo šest trojki po utakmici. Na četiri meča ubacio je po četiri trojke, uključujući 4/11 u porazu od Los Anđeles Lejkersa 15. novembra.

I njegova prva izmena, Džastin Hamilton,
takođe je često na liniji tri poena - ukupno je šutirao 25/70 (35,7 odsto), uključujući 5/7 protiv Njujorka 9. novembra.


D
EMARKUS KAZINS

Popularni "Bugi"
kao osoba je znatno opušteniji od Gasola i Lopeza, a uz to je čitavu profi karijeru proveo u jednom prilično neobaveznom sistemu Sakramento Kingsa, pa je sa šutom za tri poena koketirao od dolaska u ligu.

U prve tri sezone šutirao je
9/54 (16 odsto), usledile su dve sezone sa manje pokušaja (2/15), pa "eksplozija" u sezoni 2015/16, kod trenera Džordža Karla 70/210 (33,3 odsto)!

Ove jeseni se u potpunosti priklonio trendu, pa za sada šutira 36/94 (38,3 odsto), što je u proseku 1,8 pogodaka iz 4,7 pokušaja. Hjustonu je 25. novembra ubacio pet trojki iz devet šuteva.


ŽOEL EMBID

Mladi Kamerunac, na čiji debi se zbog povreda stopala čekalo čak dve godine, opravdao je očekivanja vezana za igru na niskom postu i u pozitivnom smislu šokirao šutom sa distance.

Embida zbog velikog broja propuštenih utakmica (Filadelfija ga postepeno uvodi u žestoki ritam) nema na zvaničnoj rang listi trojkaša, ali ako se ne bi gledao taj kriterijum i ako bi se izuzeli "epizodisti" sa učinkom 1/1 ili 2/2 od početka sezone, centar Siksersa bi sa 19 trojki iz 38 šuteva gledao u leđa samo veteranu Klivlenda Džejmsu Džonsu (11/14)!

Daleko najimpresivniji bio je u porazu od Klivlenda (101:102) na domaćem terenu 5. novembra, kada je iza linije 7,24 metra šutirao 4/4.

Embid je izjavio da je raspoložen da postane prvi centar koji će se takmičiti u brzom šutiranju trojki na Ol star vikendu.



K
ARL ENTONI TAUNS

Aktuelni "ruki godine" na 82 meča prošle sezone je šutirao trojke
30/88, a sada je posle samo 21 meča na 31/82 (37,8 odsto). To znači da se u proseku četiri puta po utakmici odlučuje na šut za tri, a pogađa 1,5 puta.

Njegov rekord iznosi tri trojke, koliko je postigao na četiri meča. Procenat mu se tada kretao od
30 (3/10) do 100 odsto (3/3).


A
L HORFORD

Novi centar Bostona se poput Kazinsa i Taunsa odvažio na šut spolja još prošle sezone u Atlanti. Nakon 10/29 za trojku u prvih sedam sezona, tokom 2014/15 zabeležio je pomak na 11/36, a 2015/16 završio sa čak 256 šutnutih trojki i 88 pogodaka (34,4 odsto).

Ove sezone
je na 39 odsto ubačenih trojki (16/41), ali ilustrativniji su mu proseci (1,5/3,7), jer je Horford zbog potresa mozga i rođenja deteta propustio veliki broj utakmica.


F
RENK KAMINSKI

Momak koji delimično ima srpske korene, a licem neodoljivo podseća na Antu Tomića iz Barselone, visok je 213 centimetara, ali je još na koledžu pokazao da ima "mekanu" ruku. Zato ga trener Šarlota Stiv Kliford uglavnom koristi na poziciji krilnog centra, a minute na "petici" daje drugim visokim igračima.

Međutim, nema dileme da bi Kaminski u nekom timu sa optimalnim brojem dugajlija bio čista "petica".

Kao takav, šutirao je trojke
68/202 (33,7 odsto) u "ruki" sezoni, dok je u 2016/17 na 28,9 odsto (24/83, prosečno 1,3/4,4). Na četiri utakmice postigao je po tri trojke, što mu je lični rekord.

Vredan pomena u Šarlotu je i "
rezervista" Spenser Hovs (216 cm), koji nema veliku minutažu, ali je pre tri sezone, igrajući za Filadelfiju i Klivlend,imao 41 odsto ubačaja na četiri šutnute trojke po utakmici.


K
ELI OLINIK

Kanađanin se tokom studija na univerzitetu Gonzaga retko izvlačio na šut za tri poena, ali je trener Bostona Bred Stivens odmah prepoznao taj njegov kvalitet i stavio ga u funkciju.

Olinik je o
d 1,6 šutnutih trojki po utakmici kao debitant, preko 2,7 u drugoj, došao do 3,0 pokušaja - uz 40 odsto preciznosti - u trećoj sezoni. Ove sezone na 15 nastupa ima učinak 18/46 (39,1 odsto), u proseku 1,2/3,1.

Iako je visok 213 i igra
"peticu", za njega je najnormalnija stvar kada na utakmici ubaci dve-tri trojke.

N
IKOLA VUČEVIĆ

Crnogorac je u
prvih pet sezona šutnuo 26 trojki i pogodio sedam (27 odsto), a ove jeseni beleži veću aktivnost na tom polju, sa učinkom 6/18.

Jasno je da njegovo priključivanje trendu ide sporo, ali ako trener Orlanda Frenk Vogel odluči da mu da "zeleno svetlo", mogao bi brzo da dođe do nivoa prethodno pomenutih centara.

Vučević je p
rvu trojku ove sezone šutnuo (i pogodio) tek u osmoj utakmici, ali je u poslednjih petnaestak dana primetno da ga mami zov trojke. U pobedi nad Filadelfijom 2. decembra šutirao ih je 2/2.

KRISTAPS PORZINGIS

Letonac zbog svoje tehnike i pokretljivosti mahom igra "četvorku" u Njujork Niksima. Zato sa taktičke strane ne odrađuje isti posao kao Gasol, Lopez i drugi, ali nekako bi bio greh ne pomenuti ga. Momak ipak ima 221 cm!

Porzingis je kao debitant šutirao za tri poena
81/243 (33,3 odsto), a trenutno je na 45/119 (37,8), što znači da mu je prosek dve pogođene trojke iz oko 5,5 pokušaja.

Ove sezone je
na tri utakmice dao po četiri trojke i sve su završene pobedom Njujorka (Čikago, Bruklin, Šarlot).

Tagovi

nba

Komentari 12

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

shomy

Shaq bi ih pojeo sve zajedno za dorucak!!!

Milos

Odlican tekst, svaka cast!

Kolega

A Mejers Leonard?

Najnovije

Kolumnisti