MONDO/Tanjug

Respiratorne infekcije pune domove zdravlja

Autor:

Sve je više pacijenata koji se zbog kijavice, kašlja, povišene temperature obraćaju lekaru za pomoć, a kako bi smanjili gužve u čekaonicama, pojedini domovi zdravlja povećali su broj lekara u smenama.

0
A- A A+

  Osim respiratornih infekcija, registrovani su i prvi slučajevi virusa gripa, što je potvrđeno u referentnoj laboratoriji Instituta "Torlak".

Direktor Doma zdravlja Palilula, Aleksandar Stojanović, kaže da svake godine u ovo vreme imaju više pacijenata koji traže pomoć lekara zbog respiratornih infekcija, a "pritisak" je posebno veliki na odeljenjima opšte prakse, ORL, pedijatrije.

"Pojačali smo broj ekipa tako da pacijenti ne čekaju. U Knez Danilovoj u smeni radi 19 lekara, a u Borču smo poslali dva lekara kako bi pojačali ekipe u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni ", rekao je Stojanović.

On je pojasnio da su lekari tokom septembra imali u smeni 40 do 50 pacijenata, a da se ovih dana dešava da imaju i više od 60 pacijenata.

Stojanović je apelovao na građane da se vakcinišu protiv sezonskog gripa i dodao da je ove godine odziv za imunizaciju veći nego prethodnih godina i da se polako vraća poverenje u vakcinaciju.

Institut za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", koji sprovodi virusološki nadzor nad gripom, laboratorijski je potvrdio virus gripa kod četiri pacijenta.

Najveća aktivnost virusa gripa očekuje se u januaru, februaru i martu naredne godine, a simptomi su povišena temperatura, kašalj, bolovi u mišićima.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", osim četiri laboratorijski potvrđena virusa gripa, od gripa u Srbiji obolelo je još 25 osoba.

Oni pozivaju građane da se vakcinišu jer je to najefikasniji način da zaštite svoje zdravlje, ali i zdravlje porodice, prijatelja i kolega.

Osim vakcinacije treba sprovoditi i druge preventivne mere kao što su izbegavanje zatvorenog prostora u kome boravi veći broj osoba, provetravanje prostorija, izbegavanje rukovanja, redovno pranje ruku.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.