• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zatvaraju Magacin?

Izvor mondo.rs Izvor Fonet

Kulturnom centru preti zatvaranje zbog odluke Doma omladine da prostor u kojem se nalazi vrati Gradu, uz obrazloženje da nema dovoljno ljudskih i finansijskih kapaciteta da o njemu brine.

Predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije (NKŠ) pozvali su Dom omladine Beograda, formalnog korisnika Magacina u Kraljevica Marka, kao i nadležne gradske vlasti, da reše problem statusa tog kulturnog centra pravnim formalizovanjem modela koji se uspešno primenjuje vec dve godine, a zasnovan je na skoro desetogodišnjoj praksi.


Predstavnici NKŠ ujedno su porucili sa konferencije za novinare da se organizacije koje rade i stvaraju u Magacinu nece iseliti iz tog prostora, koji je još pre 10 godina namenjen nezavisnoj kulturnoj sceni odlukom gradskih vlasti, a formalno dat na upravljanje Domu omladine.

Magacinu, kako je receno u Medija centru, preti zatvaranje zbog neshvatljive odluke Doma omladine da vrati taj prostor Gradu, uz obrazloženje da nema dovoljno ljudskih i finansijskih kapaciteta da o njemu brine.

Kako javlja SEEcult.org, Asocijacija NKŠ je obaveštena o potrebi iseljenja organizacija iz Magacina dopisom Doma omladine, sa kojim je, inace, u protekle dve godine voden dijalog o nacinu na koji bi mogao da bude rešen slucaj tog jedinstvenog kulturnog centra u Savamali.

"Umesto da sumiramo šta smo sve postigli i hvalimo se uspesima koji su, što se tice Magacina, stvarno znacajni, mi vas zovemo u odbranu ovog prostora i ocuvanje njegove namene“, rekao je predsednik Upravnog odbora Asocijacije NKŠ Radomir Lazovic.

On je podsetio da je samo u ovoj godini u Magacinu, na principu otvorenog kalendara, realizovano oko hiljadu dogadaja, odnosno prosecno tri dnevno.

Više od 60 organizacija ucestvovalo je u zajednickom radu i deljenju resursa, i to bez trošenja javnih sredstava i uprkos nebrizi i zanemarivanju od gradskih institucija koji su zadužene za Magacin, rekao je Lazovic.

On je napomenuo da su organizacije sa nezavisne scene, umesto podrške, sigurnosti i priznanja, dobile od Doma omladine rok od 15 dana za iseljenje iz prostora.

Lazovicu "nisu jasni razlozi ovakvog odnosa državnih institucija prema retko pozitivnom primeru u ovom teškom trenutku za umetnost i kulturu u Srbiji".

"Smatramo da je Magacin primer sa kojim svi možemo da se ponosimo i da ga cuvamo i unapredujemo, koji vec funkcioniše i koji ne traži nikakva dodatna sredstva i nema nikakvih prepreka za njegov opstanak", rekao je Lazovic.

On je podsetio da je Asocijacija NKŠ u protekle dve godine pokušala sa Domom omladine i Sekretarijatom za kulturu da
pronade prihvatljivo rešenje. Predložila je model koji se naslanja na dosadašnju praksu korišcenja Magacina koji je otvoren još 2007. godine na osnovu konkursa Doma omladine za izbor nezavisnih organizacija koje bi ga koristile, a sa kojima do danas nije, medutim, potpisan bilo kakav ugovor.

"Pozivam sadašnju sekretarku za kulturu, kao i Dom omladine i sve nadležne, da pravni status Magacina reše tako što ce ovaj model ozvaniciti, a ne ugroziti, iseljavati, zatvarati... Ovaj grad nema luksuz da se jedno ovako mesto zatvori, a kulturna scena nije zaslužila da se sa ovakvom nebrigom odnose prema njoj", porucio je Lazovic.

Lazovic je podsetio i na pozitivan stav ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevica koji je izrekao
na javnoj raspravi o novom modelu za Magacin na kojoj je ucestvovao 2015. godine kao tadašnji gradski sekretar za
kulturu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

aca maric

akademiju ste zatvorili i prodali... a sad kao magacin... a to i nije neko mesto.... jos se i zna cije je bio....

Građanin

Dok se ne otvori neka kladionica ili nešto tog tipa.. Džaba se bunimo, biće kako oni gore odluče.. Sistematski se zatire kultura.

SERIJE