mondo.rs

Tajni spisi:NATO spreman da interveniše na Balkanu

Autor:

Poverljivi dokument NATO o sigurnosti na Balkanu u koji je hrvatski "Večernji list" ekskluzivno imao uvid usvojen je na sastanku šefova diplomatija ovog meseca.

42
A- A A+

Prizor sa Fruške gore - deo bombe kao suvenir i dalje stoji ispred tornja. Foto: Mondo/ Goran Sivački Prizor sa Fruške gore - deo bombe kao suvenir i dalje stoji ispred tornja.

NATO je spreman da operativno interveniše na Balkanu kad to bude potrebno kako bi sprečio međuetnički sukob i promovisao sigurnost i stabilnost, piše u tajnom dokumentu NATO o situaciji na zapadnom Balkanu, prenosi “Sputnjik” navode hrvatskog lista.

Dokument, u koji je "Večernji list" ekskluzivno imao uvid u Briselu, raspravljen je i usvojen na sastanku ministara spoljnih poslova ovog meseca, a u njemu se detaljno opisuju dve vrste pretnji s kojima su suočene države u jugoistočnom hrvatskom susedstvu: destabilizirajuće ponašanje Rusije i rastući ekstremizam i radikalizacija kao posledica povratka stranih boraca iz Sirije i Iraka.

Ne otkriva se detaljnije šta znači da je savez spreman da operativno interveniše, ali izvori nezvanično govore da je naglasak na promovisanju sigurnosti i stabilnosti te da ne treba to iščitavati kao pretnju, već kao poruku odvraćanja potencijalnih pretnji koje će NATO, očigledno je iz te formulacije, intenzivno pratiti na zapadnom Balkanu.

A šta kaže Putin o bombardovanju Srbije...


U dokumentu se navodi broj od „približno 260 stranih boraca“ koji su iz BiH otišli u borbu na strani terorističkih organizacija ISIS i Al Kaide u Iraku i Siriji. To je podatak s kraja 2015. godine.

Kad je reč o drugom razlogu za zabrinutost zemalja članica NATO-a situacijom na zapadnom Balkanu, u poverljivom dokumentu navodi se da je pristup Rusije najčešće usmeren prema srpskom stanovništvu u regionu.Među Srbima ruske poruke imaju najvecći odjek, dodaje se u dokumentu.

NATO uočava „porast ruskih aktivnosti na zapadnom Balkanu, koje uključuju destabilizirajuće ponašanje“.

U delu dokumenta koji govori o Srbiji navodi se da je podrška Srba tom vojnom savezu veoma niska, što je, naravno, posledica NATO bombardovanja Srbije pred kraj vladavine Slobodana Miloševića. Ali, NATO prepoznaje potrebu da podstiče dodatnu, snažniju nego ikad pre, političku saradnju sa Srbijom.

Povezano

Sve vesti