• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beogradska filharmonija za megalomane!

Izvor MONDO/Tanjug

Treći koncert iz "megalomanskog" ciklusa predvodiće Žolt Hamar.

Dirigent Žolt Hamar predvodice treci koncert iz ciklusa “Za megalomane” Beogradske filharmonije 16. decembra na sceni Kolarca, saopštili su iz Beogradske filharmonije.

Filharmonijski "megalomani" ce uživati u raskošnom simfonijskom repertoaru bogatih harmonija, neobicnih kontrasta i masivnog zvuka.

Program koncerta otvara “… a la duduki”, savremenog gruzijskog kompozitora Gije Kancelija.

Naziv je dobila po duduku, kavkaskoj narodnoj svirali nalik fruli prodornog, upecatljivog tona. Filharmonija ce docarati karakter narodnog muziciranja, a truba imitirati zvuk narodnog instrumenta.

Kanceli se smatra jednim od najznacajnijih naslednika Šostakovica, ciji ce Koncert za violoncelo i orkestar br. 1 zajedno sa Filharmonijom izvesti jedan od najcenjenijih muzicara u Skandinaviji, Torleif Teden.

Kompozitor ga je posvetio cuvenom violoncelisti Mstislavu Rostropovicu, a ubraja se medu najzahtevnija dela komponovana za ovaj instrument.

Vrhunac filharmonijske megalomanije na ovom koncertu predstavljaju Simfonijske igre, poslednje delo Sergeja Rahmanjinova. Raskošno delo cuvenog ruskog kompozitora u sebi sadrži autocitate iz drugih kompozicija po cemu je Rahmanjinov, na izvestan nacin, sumirao svoj opus što daje dodatnu simboliku kompoziciji koja je, kako ce se ispostaviti, njegovo poslednje delo.

Kao solista na ovom koncertu trebalo je da nastupi cuvena violoncelistkinja Natalija Gutman. Iako je Beogradska filharmonija dugo ocekivala legendu sovjetske, ali i svetske umetnicke muzike, nastup je otkazan zbog zdravstvenih problema umetnice.

Dostojnu zamenu predstavlja Torleif Teden, a Žolt Hamar iz istog razloga menja najavljenog dirigenta Marka Pjolea.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE