MONDO/Tanjug

TOP lista: Evo gde je Srbija po životnom standardu

Autor:

Stvari stoje ovako - bolji smo od Makedonije, Albanije i BiH...

23
A- A A+
rewe reve prodavnica korpa potrošači cene plate proizvod proizvodi Foto: MONDO, Lana Stošić


Stvarna kupovna moć stanovnika Luksemburga je iznad proseka u Evropskoj uniji za 37 odsto, što je tu zemlju svrstalo na čelo liste po visini životnog standarda u 28-članom bloku u 2015. godini, dok se na začelju nalaze Hrvati i Bugari.

Prema podacima statističke službe EU objavljenim na zvaničnoj internet stranici Evrostata, iza Luksemburžana su Nemci, čija je kupovna moć za 20 odsto veća od proseka u EU, a prate ih Austrijanci, Danci, Belgijanci, Finci, Britanci, Francuzi, i Holanđani i Šveđani sa kopovnom moći između 10 i 20 procenat većom od proseka EU.

Pet zemalja članica beleži nižu stvarnu kupovnu moć po stanovniku za vise 30 odsto od proseka u 28-članom bloku.

Letonija i Mađarska zaostaju za prosekom EU između 30 i 40 odsto, dok su Rumunija, Hrvatska i Bugarska ispod proseka za više od 40 procenata.

Konkretno stvarna individualna potrošnja u Hrvatskoj je 2015. godine bila na 58 posto proseka Evropske unije, što je pad od 1,0 procentnog poena u odnosu na 2014, dok je Rumunija napredovala na 59 odsto proseka EU.

Iza Hrvata je jedino Bugarska, čija je stvarna individualna potrošnja na 53 odsto proseka EU.

Što se tiče zemalja regiona članica Unije, Slovenija je prema stvarnoj individualnoj potrošnji na 75 posto proseka EU, Mađarska na 63 odsto.

Od zemalja na Zapadnom Balkanu, kupovna moć po stanovniku u Crnoj Gori je bila 2015. godine na nivou od 53 odsto proseka EU, u Srbiji na 46 odsto, u Makedoniji na 41, a u Albaniji i Bosni i Hercegovini na 37 procenata od evropskog proseka, prema podacima Evrostata.

Povezano

Sve vesti