Nemačka ministarka odbila hidžab: Nosim pantalone!

Nemačka ministarka odbrane Ursula fon der Lajen odbila je da velom pokrije glavu i da se prikloni striktinim pravilima koje za žene važe u Saudijskoj Arabiji tokom zvanične posete toj zemlji.

9
A- A A+

"Ne stavljam veo i nosim pantalone", naglasila je ministarka koja se nedavno sastala sa zemenikom saudijskog prestolonaslednika Mohamadom bin Salmanom al Saudom, prenosi "Bild".

"Naravno, poštujem običaje i tradiciju svake zemlje. Iz postovanja prema kulturi trudim se da poštujem takva pravila. Ali kada je reč o oblačenju, za mene postoje granice kako se prilagođavam zemlji", rekla Fon der Lajen.

Ona je dodala da je pravo na izbor odeće jednako i za muškarce i za žene.

Tokom posete Rijadu, veo nisu stavile ni Mišel Obama, Angela Merkel, Hilari Klinton, Kondoliza Rajs, podsećaju zapadni mediji.

"Bild" navodi da saudijski domaćini čine izuzetak kada je reč o dres-kodu prema vodećim zapadnim političarkama. Ali, što se tiče drugih žena u delegaciji, poput prevodilaca, novinarki, saradnica, to ne važi.

U evropskim zemljama vodi se burna rasprava o nošenju burki i hidžaba u javnosti i školama.

Buru u srpskoj javnosti izazvala je i predsednica skupštine Srbije, Maja Gojković, kada je nosila hidžab u zvaničnoj poseti Iranu.

Sve vesti