• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

POKLON: U novu godinu sa istom cenom benzina

Izvor Beta

Od 1. januara 2017. godine ne predviđa se "dodatno" povećanje iznosa akcize na gorivo, rečeno je za "Večernje novosti" iz Ministarstva finansija, tako da vozače neće dočekati poskupljenje dizela i benzina.

Ove Nove godine vlada je pripremila iznenađenje za sve vozače u Srbiji, i to prijatno.

Krajem januara, saglasno Zakonu o akcizama, izvršiće se redovno godišnje usklađivanje iznosa akcize na derivate nafte sa indeksom potrošačkih cena u 2016. godini, ali neče biti dodatnog povećanja akcize, navode "Novosti". Tako ovoga puta neće biti povećanja akcize u meri u kojo bi značajnije uticala na to da gorivo mora da poskupi.

Šha kaže Budžet 2017.

"Prihodi od akciza projektovani su u ukupnom iznosu od 271, 4 milijarde dinara, pri čemu se na akcize na nafte derivate odnosi 144 milijarde dinara, akcize na duvanske proizvode 97 milijardi i na ostale akcize (uključujući akcizu na električnu energiju) 30,4 milijardi dinara - stoji u Zakonu o budžetu za 2017. godinu", navodi se u tekstu. Učešće akciza u ukupnim prihodima iznosi 24,8 odsto i blago se povećava usled planiranih izmena akcizne politike u 2017. godini.

Kako navodi list, posle uzastopnog dizanja akciza za gorivo od 2012. godine kojim su ukupno povećane za goriva za tri dinara po litru za benzin, ali i čak osam dinara za litar dizela, državna politika se menja. Akciza ostaje ista a očekuje se da će kasa biti punija zbog veće potrošnje goriva.

Ova odluka će se direktno odraziti i na sve vozače kojima ne preti , kao ranijih godina, poskupljenje dizela i benzina na pumpama posle svakog dočeka Nove godine.

Kako se navodi u tekstu, u budžetu za 2017. godinu ukupne akcize beleže manji rast nego što je uobičajeno, jer osim korigovanih iznosa na duvan, ostali oblici se usklađuju samo za ostvarenu stopu inflacije u 2016. godini.

Doći će i do većeg ostvarenja prihoda po osnovu akciza na naftne derivate usled njihove povećane potrošnje.

Ovo su dobre vesti za naftaše, ističu "Novosti", koji se zalažu da se državna politiku nameta okrene u drugom pravcu.

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

I onda se

naša vlada diči kako je iznos stranih investicija ove godine skoro 2 milijarde evra, ožvalavili su od hvaljenja i zahvaljivanja strancima; a toliko samo kroz akcize izbiju iz džepa svojim građanima. Nema veze, da nam propeva fontana na Slaviji što pre, da ne čujemo kako nam krče creva.

brane121

@I onda se pa...rucaj nesto.....

Drzavna Mafija

Pa sto bi poskupeli kada su u zadnjih 3-4 meseci dizali cenu goriva na svakih 10-15 dana za po dinar-dva. Njihova lopovska politika...nema vise najave poskupljenja,nego jednostavno odes ujutru na pumpu-ono nova cena.I tako na svakih desetak dana. A u Makedoniji cena dizela ispod 100 din. Srbijooo propalitetu na celu sa pljackasima!

special image