MONDO/Tanjug

Čuvajte se: Registrovana dva tipa virusa gripa

Autor:

Broj obolelih od gripa sve je veći, u cirkulaciji su dva tipa virusa AH3 i B, ali je aktivnost virusa još uvek niska - nije prešla u takozvani srednji nivo aktivnosti.

0
A- A A+

  "Aktivnost je još uvek niska, iako je prethodne nedelje registrovano pet do šest puta više obolelih. Osim virusa tipa AH3, otkriveno je postojanje i virusa tipa B u cirkulaciji", kažu iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

U porastu je registracija akutnih respiratornih infekcija, a registrovano je više od 20.000 obolelih u Beogradu.

U narednim nedeljama očekuje se da će virus preći u srednji nivo aktivnosti, što je nešto ranije nego što je bilo u postpandemijskom periodu od 2010. godine do sada.

U Gradskom zavodu za javno zdravlje kažu da se kod šest odsto obolelih od gripa javljaju komplikacije, a posebno teška klinička slika može da se javi kod hroničnih bolesnika.

"Kod njih se ispoljava ne samo pogoršanjem zdravlja već pogoršanjem osnovne bolesti. Nemate nijednog dijabetičara koji dobije grip, a da nema posle toga skok nivoa šećera, isto važi i za astmatičare i srčane bolesnike", kažu u GZJZ.

Upitani da li je kasno za vakcinaciju, oni kažu da jeste za one koji su aktivni, ali da se imunizacija uvek preporučuje.

"Ako neko oboli od jednog tipa virusa neće od drugog koji je u cirkulaciji. Mi sada imamo AH3 i B virus u cirkulaciji. Za razvijanje imuniteta potrebno je da prođe dve nedelje", pojašnjavaju u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Kako da znate da li imate grip, nazeb ili alergiju

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Povezano

Sve vesti
youtube/mondomondo rss
Mondo svudaMobilna verzija
Info
Sport
Zabava
Magazin
MobIT
Servisi
© 2005-2019 Mondo. Sva prava zadržana.