Ništa od apokalipse: Rusi našli lek za asteroide

Autor:

Ruski centar za planetarnu zaštitu osmislio je sistem za zaštitu Zemlje od asteroida pomoću nuklearne eksplozije koji bi koštao 5,6 milijardi dolara, rekao je danas direktor tog centra Anatolij Zajcev.

14
A- A A+

Zajcev je predstavio projekat na naučno-tehnološkoj konferenciji u Moskvi, prenela je agencija Tass.

Sistem se može napraviti za sedam godina i sastojao bi se od satelita za osmatranje, svemirskih opservatorija, presretača i kontrolnog centra, rekao je Zajcev.

U prvoj fazi, prema projektu, bila bi lansirane četiri svemirske letelice - dve za nadzor i dve za presretanje, što bi koštalo oko 1,3 milijarde dolara.

Gradnja infrastrukture na Zemlji bi koštala još milijardu dolara.

Ako bi bili otkriveni opasni asteroidi koji bi mogli naneti veliku štetu na Zemlji, sateliti za osmatranje bi bili poslati ka njemu da odrede putanju, veličinu, masu i druge osobine. Posle toga bi bila poslate letelice s nuklearnim punjenjem da ga unište ili skrenu s putanje.

Razvoj opreme za osmatranje svemira, odnosno dve satelitske opservatorije i četiri letelice za osmatranje, koštao bi još 1,4 milijarde dolara, dok bi predloženo povećanje satelita za presretanje za još tri letelice, koštalo oko 1,8 milijardi dolara, navodi Tass.

Sve vesti