Čelnici Partizana: Očuvaćemo ekipu i za Evropu!

Autor:

Predsednik i generalni direktor FK Partizan Milorad Vučelić i Miloš Vazura obećavaju da će nosioci igre ostati u klubu i za leto i kvalifikacije za evropska takmičenja. "Internat će biti izgrađen tokom 2017. godine", kaže Vazura.

Čelnici Partizana: Očuvaćemo ekipu i za Evropu! Foto: MN Press

Pre tačno godinu dana, Partizan je zadobio težak udarac koji ga je potresao iz temelja. Kada se očekivalo da prođe nemački Augzburg posle, zaista, sjajne evropske sezone, primio je gol u poslednjem minutu i sve je krenulo nizbrdo.

I to strmoglavo!

Partizan se već tada, praktično, oprostio od titule, a od te hladne decembarske večeri krenuo je retko višen sunovrat u Humskoj i verovatno najveća upravljačka kriza u njegovoj istoriji.

U prethodnih godinu dana menjali su se treneri, otišli su mnogi igrači, a Skupštine Partizana bile su prava lakrdija, cirkus, rijaliti šou (najniže vrste). Borba za prevlast prelila se i van stadiona, pa su se protivnici aktuelne uprave okupljali po kafanama i restoranima, neretko i na drugim mestima, poput državnih institucija... U drugom delu godine nova mrlja - kada su igrači poneli majice sa likom ubijenog Aleksandra Stankovića, osuđenog za dilovanje droge, a takođe osobu koja je slovila za "vođu organizovanih navijača Partizana".

Rečju, potpuni lom!

Svetle tačke u celom tom haosu bili su igrači i trener Marko Nikolić, uz sportskog direktora Ivicu Ilieva, koji su, ironično i paradoksalno, iskoristili to što pažnja nije usmerena na njih, da se usredsrede na teren i da se stabilizuju.

U drugom delu godine, Partizan je počeo da se vraća na svoje, da igra bolje, beleži rezultate, a konačno je i uprava izabrana (posle mnogo peripetija, prebrojavanja delegata...). Kada je Leonardo dao pobedonosni gol u "večitom derbiju", bila je to neka vrsta satisfakcije za uloženi trud celog tima i struke. Pobede su se ređale i crno-beli su ostali konurentni u borbi za titulu.

"Partizan uvek puca na najviše, jurimo titulu i kup. I da se kvalifikujemo u neku od evropskih liga", kaže direktor Miloš Vazura u razgovoru za TV Partizan, napravivši spisak "novogodišnjih želja".

Jasno je da je glavni zadatak svih u klubu da zadrže okosnice tima, pre svih Brazilce Leonarda i Evertona, napadača Uroša Đurđevića koji je "procvetao", potom mladog štopera Nikolu Milenkovića na koga "kidišu" inostrani klubovi, ali i mnoge druge koji jesu izgarali.

Obećanje iz uprave je:

"Mi smo učinili sve što smo mogli i mislim da su stvari potpuno stabilne. Što se tiče ove trojice (Leonarda, Evertona i Đurđevića) nemamo nikakav problem. Sve ugovorne obaveze su ispoštovane prema njima. Kako stoje stvari, ekipa će biti očuvana. Učinili smo sve što je do nas, ispoštovali sve tačke ugovora... Ostavljam neku malu ogradu, jer nikada ne znate šta može da se dogodi, da se našalim - da možda dođe ponuda od 62 miliona evra iz Kine. Ali, verujem da se za ovu uigranu i kvalitetnu ekipu ništa drastično neće promeniti. Mogu da obećam da će biti tako", rekao je predsednik Partizana Milorad Vučelić.

Predsednik crno-belih je izneo i šta je plan uprave i sportskog sektora:

"Da ova ekipa koja ode na pripreme... da to bude ekipa koja će igrati kvalifikacije za Evropu. Da letnji prelazni rok bude potpuno nebitan, jer će ekipa već biti formirana".

Vazura se nadovezao na ove reči:

"Zadovoljni smo kako je ekipa igrala, trenerom Markom Nikolićem... Doveli smo jednog igrača (napadač Tavamba), vrlo brzo dovodimo još jednog igrača, bavimo se aktivno i prodajom igrača, jer da bismo kupovali moramo da prihodujemo, kako bismo normalno funkcionisali. Imamo dosta klubova zainteresovanih za grupu igrača. Neki nemaju dozvolu da idu iz kluba".

Generalni direktor je jasno poručio i ovo:

"Vidim po medijima se piše da Partizan prodaje pola tima. To, naravno, nije istina. Partizan će da sačuva sve ključne igrače, a pokušaće da zaradi na igračima koji su zamenljivi u ovom trenutku, sve u dogovoru sa Ivicom Ilievim i Markom Nikolićem".

Trener Marko Nikolić kaže da ne treba očekivati "buran i atraktivan prelazni rok", uz dodatak da "ozbiljni klubovi ne dovode po 10, 12 igrača u jednom, prelaznom roku, već jednog, dva ili tri...".

Najavio je dovođenje štopera, a možda i nekog bočnog odbrambenog fudbalera (beka).

Evo šta kaže detaljno o svim pozicijama:

"Partizan ima vrlo korektnu osnovu u ovom timu, o čemu svedoče i rezultati.

PLAN PRIPREMA

Početak priprema zakazan je za 9. januar, a 18. januara planirana trening utakmica u Beogradu (traži se protivnik). Od 19. januara Partizan se seli u Portorož, gde će biti do 26. januara i treniraće na stadionu Kopra. U Sloveniji će Partizan odigrati dve utakmice - 22. januara protiv Kopra i protiv Gorice 25. januara. Potom sledi povratak u Beograd, a nakon tri dana, odlazak na drugi deo priprema - na Kipar (29. januara). Crno-beli će ostati sve do nedelju dana pre početka prvenstva i odigraće 5 utakmica (poljska Korona, litvanski Atlantas, sofijski Levski, Apoel ili Apolon i Ural iz Rusije u generalnoj probi).

ŠTOPERI - Napustio nas je Gregor Balažic i aktivno radimo na dovođenju centralnog beka, iskusnog i kvalitetnog, gde ćemo uz Milenkovića, Ostojića i Ćirkovića, imati balans.

BOČNE POZICIJE U ODBRANI - tu može doći do promena ako neko ode, ali trenutno imamo igrače na tim pozicijama. Partizan uvek traži kvalitet više, ako nekoga imamo na toj poziciji, ne znači da ne treba da dovedemo nekog kvalitetnog, najboljeg mogućeg, ako se ukaže prilika na tržištu, pa neka se igrači postave u najoštriju moguću konkurenciju. Pratimo situaciju na tržištu, pa ako se ukaže prilika reagovaćemo.

VEZNI RED - Tu smo dobro prokiveni trenutno. Imamo spremnu zamenu ako ode jedan od dva igrača koji su bili nosioci igre u tom delu terena, a to su Everton i Marko Jevtović, S obzom na to da je Everton dalje od odlaska, a Jevtović nešto bliže, mada je sve to još imaginarno, imamo spremnog igrača koji bi tu mogao da odgovori zahtevima.

Na bočnim napadačkim pozicijama smo dobro popunjeni i to važi i za napad (špic)".

Sumirao je:

"Sigurno je da ćemo dovesti jednog centralnog beka, možda kvalitetne bočne odbrambene igrače, ako se ukaže prilika, a za sve ostaklo ćemo reagovati u zavisnosti od odlazaka. U napadu smo apsolutno pokriveni, pato važi i za bočne pozicije".

Vazura se pohvalio i da igrači redovno dobijaju plate.

"Godina na izmaku je bila jako teška za nas. Za sve to vreme probao sam da vodim klub koliko je to moguće da ne ispadamo iz nekih okvira. Isplatili smo plate igračima, ljudima u klubu. Mogu ponosno da kažem otkad sam tu, već 2 godine, nismo kasnili u isplati plata!".

Vazura je najavio i da se privode kraju pregovori o generalnom sponzorstvu. Do kraja godine generalni sponzor kluba je Telekom Srbija - mts, a da li će tako biti i posle Nove godine, videćemo.

POSETA NA STADIONU

Partizan, stadion Partizana, Humska Foto: MONDO


Paradoks je glavna reč u Partizanu. Tim igra dobro, beleži uspehe, pobede, daje golove, ali poseta na stadionu opada. MONDO je više puta pisao o ovoj temi, ali evo šta misli najodgovorniji u klubu - Milorad Vučelić.

"Kako što su nove generacije pobegle sa igrališta i roditelji imaju problema da ih odvoje od tableta ili kompjutera, tako i mi imamo problem da ih privučemo na stadion. Ali, nije to glavni problem. Ova negativna atmosfera i propaganda (u medijima) je dovela do toga da su navijači više bili angažovani da nešto sruše nego da podrže", kaže Vučelić i nastavlja:

"Podrška nije masovna zbog svega toga - medijske pažnje koje se posvećuje sporednim stvarima, incidentima, čak mislim da se ozbiljno krše pravila UEFA i FIFA da se incidenti ne fotografišu. Naprotiv, incident zauzima isto toliko pažnje kao i gol. To nije normalno! Mediji favorizujući to takođe rade na odbijanju svega toga. Teško je pozvati đake i njihove roditelje a ne garantovati im bezbednost. Tu država mora nešto da uradi, da se pozabavi bezbednošću na stadionima...".

Trener Marko Nikolić kaže da bi voleo da se navijači "uključe", ali tamo gde im je mesto.

"Osećam da oni žive sa timom, samo bi bilo mnogo bolje da ta podrška i uključivanje bude tamo gde treba - na stadionu, nego na društvenim mrežama. Svestan sam vremena u kojem živimo. Danas je neko vreme da neko objavi neki post na Instagramu, Facebook-u, pa se oko toga danima vodi debata... Ja tome ne pridajem značaj. Malo je za mene lično nepoznanica bavljenje time na takav način, ali opet pokazuje interes publike. Upali smo u zamku modernog vremena kada je lakše sedeti pored televizora ili računara, sedeti u fotelji i ostaviti neki komentar, nego doći na stadion i zagrejati grla i dlanove, a to jeste prava čar fudbala".


NOVA PESMA


Izvor: FK PartizanINTERNAT ili "SKADAR NA BOJANI"

O Internatu za mlađe igrače Partizana, polaznike Omladinske škole, koji treba da bude izgrađen u okviru Sportskog centra "Teleoptik" u Zemunu, priča se godinama unazad, da ne kažemo deceniju.

Prethodne uprave su obećavale, recimo Dragan Đurić nije propuštao priliku da kaže da "evo, samo što nije", da bi i ova uprava krenula njegovim putem.

Između ostalog, gradnja Internata je važna i zbog velike uštede koju bi klub imao.

Ali, Vazura sada kaže, sa čvrstim uverenjem:

"Bukvalno smo predali svu dokumentaciju i bilo je neophodno da se dopuni još nešto. Ako sve bude u redu, očinjemo i završavamo gradnju tokom 2017. godine".
Vremena za partizane nisu laka, ni ova, ali podrška je sada potrebnija nego u nekim komfornijim vremenima.

STADION "JNA"

Uvek svetli... Foto: MONDO/Predrag Vujić Uvek svetli...


Još jedno pitanje koje je i dalje otvoreno (evo već punih osam godina) jeste i spor oko vlasništva nad stadionom. Svi u Partizanu, počevši od Vučelića, uvereni su da će u narednoj godini i to biti rešeno. U korist Partizana.

"Realno je da se u februaru taj spor okonča i da znamo da će stadion, na koji uredno plaćamo porez svih ovih godina, pripasti nama. Vlasništvo je bilo osporeno iz političkih, a ne pravnih razloga i to u vreme kada je pravna država funkcionisala mnogo gore nego danas, i ja to dobro znam. Taj spor usporava i renovinaranja, popravke...", kaže Vučelić i dodaje da što se tiče uslova koje UEFA propisuje za izgled stadiona Partizan tu ništa ne može sam da uradi bez pomoći države.

"Stadion Partizana je Partizanov!"Spor oko vlasništva počeo je još 2008. godine. Odlukom Prvostepenog suda pitanje svojine nad stadionom, bila je loša po Partizan. Usvojena je žalba Ministarstva odbrane, ali je pravni tim tadašnje uprave da uloži žalbu, pa je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudi i vratio je ceo proces na početak.

Sve je, zapravo, počelo davne 1989. godine, kada je tadašnji prvi čovek Armije, Savezni sekretar za narodnu odbranu, general Veljko Kadijević, potpisao akt koji je bio u skladu sa tada važećim propisima, a na osnovu kojeg je tada sačinjen kojim je sačinjen ugovor o prenosu prava korišćenja na nepokretnostima bez naknade.

Dakle, tada je JNA prenela ovlašćenja, odnosno svojinu nad stadionom na Topčiderskom brdu na JSD Partizan.

"Da bi taj ugovor bio validan, general Kadijević je pokrenuo opsežnu proceduru, koju, inače, nije morao da pokreće, na koju nije bio obavezan, jer je imao diskreciono pravo odlučivanja. Dakle, to nije morao da učini, ali je želeo da dobije sva 'zelena svetla' i dobio je 29. decembra 1989. godine, kada je doneo upravni akt koji je imao potpunu pravnu snagu i izvršnost i koji se nikako ne može napadati u parničnom postupku", rekao je ranije za TV Partizan Vladimir Vuletić, sada potpredsednik Partizana.

Pravno osporavanje ove pravosnažnosti, nastavio je Vuletić, i to samo pod uslovom da nije poštovana procedura, a general Kadijević je u potpunosti poštovao, mogao se napadati samo u roku od godinu dana, dakle do 29. decembra 1990. godine.

"A spor je pokrenut 17 godina kasnije, što je pravni nonsens!", ističe Vuletić.

On je naglasio da JSD Partizan ima pravo svojine nad ovim stadionom i to je, kaže, nedvosmisleno  potvrđeno i u parničnom postupku kada je utvrđeno da je JSD Partizan bilo društvena organizacija podobna da joj bude prepušteno pravo svojine, a ne udruženje građana kako je insistirano.

Vuletić je primetio da zahtev Vojske Srbije, odnosno osporavanje prava svojine Partizanu nad stadionom, datira iz vremena kada je ministar odbrane bio Dragan Šutanovac i da se to podudara sa tadašnjim planom da se izgradi nov, moderan stadion na istom mestu, što je stopirano upravo tada.

O tom planu za igradnju novog stadiona svojevremeno je govorio bivši generalni sekretar FK Partizan Žarko Zečević, čija je to bila i ideja i koji je rekao da je bila potrebna još samo jedna dozvola, još samo jedan papir da počne izgradnja novog stadiona, ali da je to završilo u nekoj fioci.

Postupajući sudija nije poštovao zakon koji propisuje da se bilo kakvo pobijanje pravnosnažnosti može učiniti u roku od godnu dana, a sve je učinjeno 17 godina kasnije, kaže Vuletić i ističe da to "unosi pravnu neisgurnost, a osnovni temelj pravne države je pravo svojine".

On je izneo još nekoliko argumenata u prilog Partizanu.

"Malo je poznato da je stadion Partizana 1989. godine prvo bio ponuđen Gradu Beogradu na upravljanje i na dobijanju prava na korišćenje nepokretnosti... Grad je to odbio. Ko će tada ili danas da plaća troškove održavanja stadiona koje ne koristi? Isto je bilo i sa vojskom. Partizan danas plaća milion evra tekućeg održavanja stadiona", naveo je Vuletić.

Primetio je još jednu bitnu stvar:

"Stadion Partizana nije se našao u prosecu sukcesije među država bivše Jugoslavije kao tema koja bi mogla da bude sporna. Ako ovo nije stadion Partizana zašto se nisu javila ministarstva Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Hrvatske, BiH?".

Sve vesti