• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dronovima će "juriti" dužnike po Čačku

Izvor mondo.rs

Razne komunalne službe u Čačku imaju različite podatke o obavezama i dugovanjima građana, pa je gubitak samo na odnošenju smeća oko 6,3 miliona dinara. Da neko ne bi živeo na račun sugrađana, uvešće dronove.

Dakle u Čačaku su namerili da dronovima snime zgrade i parcele, u milimetar izmere površinu, a time i obaveze grđamna i firmi, i sve to smeste u glavno skladište podataka, gradski računar, piše "Politika".

Domaća pamet, svetsko iskustvo

Zbog toga će komunalci krenuti u "borbu dronovima". U tome će im pomoći beogradski Logit, firma koja je sastavila stručan tim, napravila softver (njihov "agrisens" za snimanje poljoprivrednih terena koristi se u 30 država) i dobila pare od EU kroz program "Fruktals". Nosilac posla je Fakultet tehničkih nauka u Čačku, koji ima saradnju sa data gigantom Oraklom i Intergrafom, firmom koja se bavi informacionim tehnologijama.

Kada bi ti podaci ukrstili, recimo koliko kvadrata stana ili hale ima obveznik plaćanja, a koliko ima prijavljeno za plaćanje grejanja ili odvoženja smeća, tada bi se tačno koliko gde treba naplatiti.

"Nameru Gradske uprave da po određenoj metodologiji obrazuje jedinstvenu ličnu kartu koja bi sadržala prepoznatljive oznake svakog građanina, korisnika usluga. Taj komunalni broj imali bi u svojim računarima svi davaoci usluga u gradu, a naum je da se ova tehnologija proširi na čitavu Srbiju. Nijedan od naših gradova, osim delom Beograda za usluge Infostana, nije stigao do ove tačke", kaže za beogradski dnevnik Ljubomir Sikora, direktor JKP Komunalac u Čačku.

A podaci su daleko ode tačnih, pokazalo je jedno istraživanje mr Zorana Jevremovića, sa Fakulteta tehničkih nauka u Čačku. Poređenjem podataka koji su JKP Komunalac prijavili korisnici, zatim onih iz Katastra i na kraju dobijenih sa orto-foto snimaka, došlo se do tri veoma različita broja.

Za 752 snimljena objekta u Čačku Komunalac ima prijavljeno 38.739 kvadratnih metara, Katastar 48.476 a orto-foto 126.175 kvadrata. Razlika - 6,3 miliona dinara gubitka samo na račun neprijavljene obaveze za iznošenje komunalnog otpada.

Test poređenjem baze podataka korisnika JKP Čačak i JKP Komunalac došlo se do frapantnih činjenica - u jednoj ulici u centru grada (Balkanska 6-24) jedno preduzeće ima prijavljeno 168 korisnika a drugo 36, dok je u drugoj (Devet Jugovića 11-23) taj odnos 71 prema 30. A trebalo bi da broj korisnika bude isti. Ako je prosečan stan od 45 kvadrata, gubitak na neprijavljenoj kvadraturi je veći od 230.000 dinara godišnje.

Komentari 9

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Aha, baš lepo zvuči ovo, samo će morati prvo da priupitaju Ustav Republike Srbije da li će smeti ovo da rade. Ne zaluđujte narod, naći će se neko pametan i tužiće ih, pa će mu i unuci biti obezbeđeni odštetom.

xkl

Letece dronovi na sve strane, drzava trosi a privreda ne pokriva prohteve a za prodaju polako nestaje.

NovosadjanIN

Da li je ovo shala ili sta???!?! Pa u ovo da su potrebni dronovi moze samo da poveruju neki baka i deka u zabitom planinskom selu u srbiji ( ne zelim da vredjam vec da docaram informisanost). Em tender vec namesten vidi se kome,em izgleda rade nestrucni ljudi. Odes u katastar i dobices sve parcele i plan (msm dobice komunalno preduzece jer jento drzava,ostali ne mogu) izracunas kavadraturu i eto ili sednes na googl ima tamo jedna korisna alatka koja sve lepo ptemeri na satelitskom snimku,a toliko drugih korisnijih stvari ima da se uradi sa ovim novcem,pa nismo mi svajcarska...Jujuuu i to niko nenpita nista...

special image