MONDO/Fonet

SRAMOTA: Amerikanci ne daju vizu Dodiku za Trampa

Autor:

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Ambasada SAD u BiH odbila njegov zahtev za diplomatsku vizu za odlazak na inauguraciju novog američkog predsednika Donalda Trampa.

59
A- A A+

Dodik je Radioteleviziji Republike Srpske rekao da mu je viza odbijena uz obrazloženje da tamo ne ide kao predstavnik BiH.

On je pokazao pozivnicu za tu svečanost i upitao čemu onda diplomatski pasoš BiH.

Odriče se bosanskog pasoša?

Dodik je rekao da ne isključuje mogućnost njegovog odricanja i da je sve izvesnije da će u narednoj godini putovati sa srpskim pasošem.

Prema rečima Dodika, poziv dobio od ljudi koji su bili u Trampovom izbornom štabu, a koji su i deo tima koji se bavi tranzicijom prethodne američke administracije ka novoj.

On je naveo da ga akreditacije čekaju u Vašingtonu i prepričao telefonski razgovor koji je prošle sedmice vodio sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Hojtom Jiom, koji je od njega tražio da se odrekne politike SNSD i da se odazove Tužilaštvu BiH.

Tu priču, Dodik je nazvao harangom u režiji američkog ambasadora u BiH Morin Kormak.

"Cela haranga je nastala onog trenutka kada se na zvaničnom spisku zvanica našlo ime Milorada Dodika i naravno sertifikat na kojem piše Milorad Dodik i ulaznice za bal", rekao Dodik.

Prema njegovim rečima, Ji ga je u telefonskom razgovoru optužio za zastoj BiH na putu ka EU i da je tražio da se SNSD odrekne deklaracije u vezi sa procesima 2018. godine.

"Ja sam rekao da je za to što je BiH u krizi najkrivlja stara američka administracija i tražio sam da napuste BiH i da više ne mešetare. Rekao sam i da SNSD neće odustati od svojih politika", rekao je Dodik.

Telefonski razgovor, kako je rekao, odvijao se u prisustvu Kormakove.

"Dan nakon tog razgovora meni je odbijena diplomatska viza uz obrazloženje da tamo ne idem kao predstavnik BiH", istakao je Dodik.

Povezano

Sve vesti