• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novogodišnja premijera u Narodnom pozorištu

Izvor MONDO/Tanjug

Teatar ovu godinu završava premijerom Krležinog dela.

 U agoniji Narodno pozorište premijera

Predstava "U agoniji" Miroslava Krleže, u režiji Ane Ðordevic i produkciji agencije "Beo art", bice premijerno izvedena 30. decembra na sceni "Raša Ploavic" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ðordevic je rekla da je taj projekat znacajan u ovom trenutku za pozorišni život Beograda i Srbije, "pocetak lepe price koja ce obogatiti vaninstitucionalni pozorišni život".

Ona je istakla da Krležu doživljava kao svetskog klasika, koji kao i svaki klasik mora da prode kroz odredeni filter što je ona ucinila adaptacijom teksta, odbacivanjem prvog i spajanjem drugog i treceg cina, koji je Krleža napisao 30 godina kasnije i kojim je stavio tacku na pricu o Glembajevima, razracunavši se sa politickom elitom.

Ðordevic je insistirala na savremenom glumackom izrazu, temeljnom radu sa glumcima - Marijom Vickovic, Radovanom Vujovicem i Brankom Cvejicem i kaže da je predstava vrlo filmicna, dinamicna sa naglašenim trilerskim elementima.

"U osnovi je dramaticna, nesrecna ljubavna prica bazirana na nesporazumu, ali koja krije i druga znacenja, prvenstveno pitanje izdaje principa ljudskosti", objasnila je rediteljka.

Ðordevic je navela i da je kao reditelj stala na stranu ženskog lika koji se ne miri sa pravilima igre.

"Ostali smo u epohi. Nema ni potrebe pricu modernizovati, jer period izmedu dva rata je roditelj ovog našeg vremena, naš sistem vrednosti je tada roden. Krleža je istakao ženu kao žrtvu porodicnog nasilja, ali i nasilja od strane ljubavnika, i ono što ona treba da shvati jeste da su laži, prevare, izdaja, licemerje, mahinacije nacin na koji funkcioniše svet najuspešnijih i može da bira da igra tu ulogu ili da se odrekne takvog ponašanja", kazala je Ðordevic.

Cvejic je rekao da je veliki izazov igrati Krležu koga nema ni na repertoaru beogradskih pozorišta, a više ni u lektiri i dodao da je još veci izazov to što se cela ekipa poduhvatila da vaninstitucionalno napravi jednu takvu predstavu.

Vujovic smatra da je rec o predstavi koja, iako radena u privatnoj produkciji, ispunjava visoke umetnicke standarde i ne podilazi ukusu publike, dok je Vickovic rekla da joj je uloga u ovom komadu najinspirativnija koju je do sada radila.

Scenograf je Mia David, a kostimograf Adrijana Pajic.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava,kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE