Grobari, stižu vam pokloni od "Deda Mraza Ilieva"!

Razgovarali smo o svemu u novogodišnjem intervjuu sa sportskim direktorom Partizana Ivicom Ilievim. Tvrdi da je 2016. bila triler godina, "sa primesama horora", ali veruje da ih u 2017. očekuju bolji dani.

Grobari, stižu vam pokloni od "Deda Mraza Ilieva"! Foto: MONDO

Rezultatski gledano 2016. nije bila nimalo ružičasta za Fudbalski klub Partizan.

Znali su crno-beli za daleko bolje dane, a najveća razočaranja doživeli su u državnom prvenstvu, gde nijednog trenutka nisu bili konkurentni Crvenoj zvezdi u borbi za titulu, i u Evropi, koja je ove godine završena već u julu.

U međuvremenu Grobari su, ipak, mogli da se raduju trofeju u Kupu. U svetle momente svakako se ubrajaju pobeda u 152. "večitom" deribiju, dobra izdanja i niz kojim je okončana 2016, od 17 utakmica bez poraza pod trenerom Marko Nikolićem.

Razloga da se sa optimizmom uđe u novu godinu je dosta.

Iako kritikovan i osporavan, jedan od najzaslužnijih za stvaranje jakog "parnog valjka", pored stručnog štaba, je sportski direktor Ivica Iliev.

Odluka da angažuje brazilski tandem, Evertona i Leonarda, fudbalere koji su u drugom delu sezone pravili razliku na terenu, uticala je da partizanovci steknu poverenje u prvog operativca kluba.

Malo više od godinu dana Iliev je na funkciji u Partizanu i u novogodišnjem intervjuu za MONDO osvrće se na težak period koji je, nadaju se u Humskoj, prošlost crno-belih.

Ivica Iliev Foto: MN Press


Turbulentna godina za FK Partizan. Nekako je klub uplovio u mirnu luku i sada sve deluje lakše. Kako je Ivica Iliev doživeo 2016. sa crno-belima?

"U januaru će biti 21 godina od mog prvog dolaska u Partizan i za to vreme ni približno sličnih događaja nije bilo. Čuo sam da je bilo vrlo turbulentno pre tri decenije, tako da se nadam da se ni u narednih 30 godina neće dogoditi nešto nalik ovome što je bilo u 2016."

Drama, triler, a da li i sa srećnim krajem?

"Izuzetno dramatična godina, sa primesama ozbiljnog trilera, pa čak i horora u određenim trenucima. Situacija koja nikome nije išla na ruku, a najmanje nama iz struke. Trebalo je boriti se s tim, a mi smo morali ekipu da izolujemo, da im objasnimo da to ne utiče na njih, da ostanu fokusirani na fudbal. Kroz razne dramatične situacije smo prolazili, ali smo uspeli i to je naša najveća pobeda".

Ivica Iliev rođen je 27. oktobra 1979. godine u Beogradu. Igrao je za Partizan, Mesinu, Đenovu, PAOK, Energi Kotbus, Makabi Tel Aviv, Partizan i Vislu.

Kakva je na rezultatskom planu bila godina na izmaku po Partizan?

"Dogodilo se to nesrećno ispadanje iz Evrope, moram tako da ga nazovem, jer smo prvi meč protiv Zaglembja morali da dobijemo sa četiri-pet golova razlike, dok su oni u revanšu išli samo na penale i uspeli su. Posle toga smo bili u nokdaunu i loši rezultati koji su usledili posledica su upravo rane eliminacije iz Evrope. Samo su se čekali gong i kraj prve runde da se presaberemo."

I konačno on se dogodio, ali je Partizan, ipak, morao da povuče ozbiljan rez. Raskinuta je saradnja sa Ivanom Tomićem i uspostavljena nova sa Markom Nikolićem. Da li je to i prelomni momenat drugog dela polusezone?

"Podigli smo se iz tog nokdauna. Dočekali smo period od 17 utakmica u nizu bez poraza, sa 15 pobeda i dva remija. I ta dva nerešena rezultata su, po meni, morala da budu pobede. Ne sećam se ni iz igračkih dana da smo Vojvodini stvorili toliko šansi u Novom Sadu, dok nam Radnički nije uputio nijedan udarac u okvir gola, ali izvukao je bod. Kada pogledamo sve to, možemo da budemo zadovoljni."

Najsvetliji momenti FK Partizan u 2016?

"To su tri momenta koja su u pozitivnom smislu obeležila godinu. Osvojili smo Kup, jedan od dva trofeja. S njim smo ublažili sve što je bilo loše u prvom delu godine. Pobeda u derbiju, kojom smo pokazali da smo bili u pravu kada smo tokom leta govorili da pravimo tim i dovodimo kvalitetna pojačanja. I na trećem mestu je svakako ceo taj niz utakmica bez poraza. Ono što me izuzetno raduje je to što sa svih strana dobijamo pohvale za igru, kvalitet igrača i to nam daje dozu energije da u drugom delu budemo još jači. To je potvrda da smo izabrali pravi put i da smo radili dobro."

ivica iliev, marko nikolić Foto: MN Press


Trener Nikolić i dalje insistira da ekipa može bolje. Slažete li se?

"Apsolutno! Imamo takvu filozofiju i pravimo tim koji je iz polusezone u polusezonu sve bolji i atraktivniji. Već sa početnim izmenama i dopunama u ovom prelaznom roku vidimo da ćemo biti kvalitetniji na proleće."

Leonardo i Uroš Đurđević su bili pun pogodak u prelaznom roku prošlog leta. Ako se za Đurđevića znalo da je reč o talentovanom strelcu, Brazilac je bio potpuna nepoznanica.

"Leonardo i Đurđević nisu prošli pripreme, a odigrali su fenomenalnu jesen. Ovo je zahtevan posao i moramo da budemo strpljivi i da ne srljamo, jer svaka brzopletost može da nas povuče dole. Sećam se da su mi još prošle zime prebacivali što nisam doveo kreativnu 'desetku', umetnika, individualca... Najlakše je dovesti, postoji 'brdo' igrača na fudbalskom tržištu, ali treba pogoditi. Mogao sam da dovedem i kažem da sam svoje završio. Ali, vrlo brzo bih platio cenu takvom radu. Partizan bi sigurno ispaštao, iako bismo u trenutku imali mir. Kasnije bi, siguran sam, usledio nemir. Bolje je bilo istrpeti mesec, dva kritika, ali da klub na duži period ima korist. To govori i o mom karakteru. Sigurno se neću dodvoravati nekome, da uradim neke stvari koje bi ljudi u datom momentu okarakterisali kao pozitivne, a posle svi mi ispaštali. Radiću onako kako sam zamislio i kako se do sada pokazalo dobrim za Partizan."

U nacionalnoj A selekciji odigrao je dva meča i postigao jedan pogodak. Debitovao je aprila 2003. protiv Nemačke (0:1) u Bremenu, a nastupio je i protiv Poljske (3:4), novembra 2003. u Ploku.

Igrali ste možda i najbolje u Srbiji ove jeseni, što se ne može reći za Crvenu zvezdu. Međutim, bodovna razlika nije smanjena. Da li vas to brine?

"To je sport. Igra nesrećnih slučaja, šta da radimo... Bitno je da se igra dobro i da gledamo na duži period. Ako si dobar, možeš da izgubiš jednu ili dve, ali ćeš ući u seriju i pobeđivati. A, kada igraš loše i pobeđuješ, tome mora da dođe kraj. Ako nemaš kvalitet, ne možeš da imaš konstantnu sreću. Kad-tad ćemo naplatiti trud i rad, ne samo u Superligi, već i u Evropi. Pobede su nam u krvi."

Završava se prva cela godina Ivice Ilieva kao sportskog direktora FK Partizan.

"Zadovoljan sam, ali sam čovek koji uvek misli da može bolje i koji će težiti da svakog prelaznog roka obavi još bolji posao. Trudiću se da dolaze igrači vrhunskog kvaliteta, što je vrlo teško, jer moramo da shvatimo da to što Leonardo i Everton igraju u Srbiji, igrači takvog fudbalskog znanja, nije realno i pitanje je da li ćemo ikada više moći da nađemo fudbalere na tom nivou, pod tim uslovima. Sreća moja je da mi ih je Bog poklonio dok sam krčio put u ovom poslu."


Pojačanja govore o vašem delu posla...

"Moj rad i treba da se vrednuje po kvalitetu igrača koji su dovedeni. Neko sam ko voli da preuzme odgovornost, ali samo za ono za šta sam realno zadužen u klubu. Ako dovedem igrače, onda je normalno da se moj rad ocenjuje prema njihovom učinku. Imam viziju i nadam se da je navijači prepoznaju i da im je jasno kakve igrače tražim za Partizan. Za ovaj klub mogu da igraju samo oni koji su zaista kvalitetni i pravi."

Da li je bilo u timu fudbalera koji nisu za Partizan?

"Neverovatnom brzinom su se prethodnih godina smanjivali kriterijumi i mnogi su pomislili da mogu da dođu i igraju u Partizanu. Ti momci su bili u zabludi..."

Ko je kriv?

"Nije važno ko je kriv, ali svako je mogao da dođe i kaže da ima igrača za Partizan. To smo iskorenili, bila je neverovatna borba, ali smo uspeli. Suočavali smo se sa kritikama, koje su dolazile sa raznih strana, provlačili su nas kroz medije, zlonamerno komentarisali naš rad... Takvu sliku bojili su oni koji su direktno trpeli moju nameru da Partizan više tako ne posluje. Sve sam izdržao i ispred svega stavio viziju i ideju. Sada kada je prošla godina, mogu da kažem da smo postavili standarde i da se vidi plod rada."

Letos su izvršeni veliki rezovi u ekipi, zima će biti mnogo mirnija.

Kao igrač je sa Partizanom osvojio četiri titule (1999, 2002, 2003. i 2011), tri Kupa (1998, 2001. i 2011). Oba puta igrao je za crno-bele u Ligi šampiona (2003/2004 i 2010/2011). U sezoni 2010/2011 podelio je prvo mesto golgetera Superlige sa Andrijom Kaluđerovićem, sa po 13 golova. Prve sezone kao sportski direktor "parnog valjka" osvojio je Kup (2016).

"Napravili smo ogromne promene, najveće su bile prošlog leta. Doveli smo veliki broj igrača i normalno je da nisu svi oduševili. Neki nisu bili dovoljno spremni, bilo je i onih kojima šest meseci nije dosta vremena, ali to je surovost ovog posla. Imao sam sreće da su svi igrači koji su predstavljeni kao velika pojačanja to i bili. Čak i bolji od toga kako sam ih predstavio, a sećate se kako sam ih hvalio."

Sada nema više stajanja, navikli ste navijače na zvučna imena i kvalitetne strance.

"Sebi sam nametnuo obavezu da u svakom prelaznom roku dovedem vrhunskog igrača. U ovom je Leandre Tavamba, mislim da će nam on doneti sve što je potrebno. Očekujemo još nekoliko imena, ali sama uigranost tima i ostanak Leonarda, Evertona i Đurđevića, koji je bio brutalan ove sezone, govore da Partizan pravi tim za evropske okvire."

Prioriteti ove zime su...?

"Štoper i idemo sigurnim koracima ka realizaciji tog transfera. Nigde ne žurimo... Videćemo kako će se situacija odvijati na terenu i tako reagovati. Pokriveni smo na svim pozicijama. U ofanzivnom delu imamo višak igrača i logično je da neki napadač ode, čak i na krilnim pozicijama. Nećemo dovoditi 'gore' nikoga, možda ako odu dvojica sa iste pozicije. U slučaju da neko iz zadnje linije napusti Partizan, jer ponuda zaista ima, imamo spremna rešenja i brzo ćemo reagovati."

Prvi put je Partizan igrao Ligu šampiona 2003. Tačno sedam godina kasnije ponovo je bio deo evropske elite. Sledeća je 2017... Da li je vreme da Iliev i kao direktor uvede "valjak" u Ligu šampiona?

"Zato sam tu."

Poruka navijačima...

"Verujte u nas. Znam da su mnogi počeli i neka nastave, a oni koji još nisu - POČNITE! Znam da je teško u Srbiji verovati nekome, ali neka prelistaju šta smo pričali u poslednjih godinu dana, većina tih obećanja je ispunjena. Bili smo u nezavidnoj situaciji, a sada sve to deluje mnogo bolje na svim nivoima. Od vođenja kluba, struke, igračkog kadra. Ozbiljan rad je za nama i rezultati su evidentni. Uz zdravlje i sreću, ponavljam - verujte u nas i Partizan."

Ivica Iliev Foto: MN Press


Kako se opuštate?

"Samo sa porodicom, suprugom i decom. Najlepše mi je kada sam s njima. Isključim se, napunim baterije i od ponedeljka sam spreman za nove pobede. Mada, u suštini nemam slobodan dan, uvek se radi, ali ima dana kada nisam u klubu i kada funkcionišem samo preko telefona. Mnogo je jurnjave i potreban mi je mir."

Iliev je oženjen suprugom Ivanom. Ima troje dece, sinove Leona (11) i Luku (2) i kćerku Laru (8).

Iliev fudbalski rekreativac?

"U mom balonu imam dva termina nedeljno, ali teško iskoristim oba. Trudim se da barem na jedan dođem i odigram fudbal sa drugarima, da posle popijemo kafu, ispričamo se. Takav luksuz mogu da priuštim sebi."

Da li je istina da obožavate skijanje?

"Od malena, mnogo volim skijanje. Naučio sam da skijam sa pet-šest godina. Voleo sam i da gledam, jer je u to vreme skijanje baš bilo popularno kod nas. Navijao sam za Križaja, Mateju Svet, divio se Albertu Tombi, Pirminu Curbrigenu... Nemam mnogo vremena za taj hobi. Prošle godine sam ugrabio dva-tri dana, a nadam se da ću i ove. Obožavam da skijam sa najstarijim sinom Leonom, da se popnemo na žičaru, da se ispričamo, uživamo u prirodi i snegu."

Cerak?

"Moj kraj. Nisam mogao dalje da odem. Meni je granica Košutnjak... Odrastao sam na Ceraku, čak i prvi stan koji mi je našao Partizan bio je na Banovom brdu. Međutim, bilo mi je daleko, pa sam se posle godinu dana vratio u kraj. Trenutno najdalje što mogu sebe da zamislim je kod Košutnjaka. Tu je magična granica. Čak sam privatni biznis započeo u kraju. Lokal patriota. Imam mnogo prijatelja na Ceraku, a sama činjenica da sam balon za fudbal otvorio gde sam odrastao mi otvara mogućnost da se često srećem s njima. Da nema kafića pitanje je koliko bismo uspeli da se vidimo. Učinio sam sve da moja ekipa iz detinjstva ostane na okupu."

Ivica Iliev - stiže "bomba". Često koristite taj termin?

"Uživam u svemu tome. Ljudi se plaše da ih drugi ne vole, da pročitaju nešto ružno o sebi. Ali, kada si javna ličnost to je neminovno. Kako bi izbegli loše komentare, ljudi počnu da se dodvoravaju. Sušta sam suprotnost i nikome se ne dodvoravam. Takav sam kakav sam. To je teži put, ali to sam ja i takav je moj karakter. Znam da kada je dobro da će da me hvale, kao što će me kuditi kada je loše. Možda je bolje da me stalno kude i da se ne naviknem na pohvale, jer ako me budu hvalili biće mi teško posle kada krenu kritike."

Ivica Iliev Foto: MN Press


Da li čitate komentare o vašem radu? Često znaju da budu neprijatni.

"Volim da čitam komentare... Sećam se, jednom sam se toliko smejao da sam probudio suprugu. Meni je to simpatično, neverovatno šta ljudi pričaju i šta su sve u stanju da kažu. Recimo, negativni komentari mi nekada daju veću energiju nego pozitivni. Probude u meni želju da pokažem da silno greše. Najbitnije mi je da ne izneverim ljude koji su meni dragi. Njihovo mišljenje mi je bitno. Kako mene može da komentariše neko ko me ne poznaje?"

Koliko vas je jačim učinio posao kojim se trenutno bavite u Partizanu?

"Moj karakter nije slab. Neću da se dodvoravam, niti ću ikada. Sretne me momak u prodavnici i poruči mi da se ne opterećujem onim što pročitam o sebi. Zahvalim mu se i odgovorim mu - da me to zanima i dotiče, ne bih se ni bavio ovim poslom. Posle svega što su pisali o meni, prilazili su mi prijatelji i pitali me što mi je ovo trebalo u životu. Naprotiv, bio sam presrećan što sam deo tog haosa. Ojačao sam sebe i pokazao da mogu to da izdržim, za koje sam domete stvoren. Sve je to poželjno da se čovek ne bi pogordio."

Mirno spavate?

"Najbitnije mi je da uveče mogu da zaspim, da mogu sebe da pogledam u ogledalu. Verujte mi, spavam kako beba."

Kako će Iliev ispratiti staru i dočekati Novu godinu?

"Kod kuće, u krugu porodice. Generalno ne praznujemo taj dan, često i zaspimo svi, pa se ujutru družimo. Ovo nije fraza, meni je svaki dan Nova godina. Toliko uživam u životu i porodici. Malo iskačem iz šablona, ali meni prija i baš mi je lepo."

Sve vesti