Teo: Navikavanje na NBA? Ne bi bio problem

Autor:

"Ipak, trenutno sam igrač CSKA i samo o njemu razmišljam", kaže Teodosić u novogodišnjem intervjuu ruskim novinarima, u kojem je govorio o mnogim temama.

Teo: Navikavanje na NBA? Ne bi bio problem Foto: MN Press

Da li je moglo bolje? Čini se da nije!

Miloš Teodosić, najbolji plejmejker Evrope, dosanjao je većinu snova kada je košarka u pitanju. Naravno, i dalje je gladan novih uspeha, ali na kraju 2016. sa mirom može da kaže:

"Bila je ovo najbolja godina moje karijere!"

Tačku na 2016. Teo će staviti u Beogradu, u Kombank areni, gde će u četvrtak zaigrati protiv Crvene zvezde mts. Dan posle, na koktelu KSS dobiće nagradu za najboljeg košarkaša Srbije u fenomenalnoj olimpijskoj godini.

Evropski trofej, srebro u Riju, početak rada njegovog kampa... Miloš će dugo pamtiti proteklih 12 meseci, a u razgovoru za TV šou "Vid Sverhu", osvrnuo se na kompletnu 2016."Mislim da je ovo bila najbolja godina u mojoj karijeri. Posle osvajanja Evrolige i osvajanja srebra na Olimpijskim igrama, to mogu da kažem. Sjajna godina i za mene i za moj tim i ponosan sam na sve što sam uradio sa saigračima i u klubu i u reprezentaciji".

Fenomenalno leto najavio je podizanjem dugo iščekivanog trofeja Evrolige. Izmicao mu je i izmicao, ali se Teo još jednom vratio na Fajnal-for i u spektakularnom finalu protiv Fenerbahčea postao šampion.

"To je taj neki osećaj koji sam sanjao i nisam mogao da verujem u toliku količinu sreće u jednom trenutku. Možda je razlog bio to da smo sve to dugo čekali, bili jako blizu, a uvek nam je izmicao. Sada je napokon trofej došao i svi u klubu bili su srećni i zadovoljni".

Koje mu je prvo sećanje na taj meč?

"Prvo čega se sećam je da sam bio toliko umoran da nisam mogao da se radujem ni blizu koliko sam mogao u takvoj situaciji. Eto, toliko energije smo ostavili na terenu da bismo pobedili. Uhvatio sam se za kolena i nije bilo snage da se radujem". 

"Kad smo se Itudis i ja 'ukapirali'..."

miloš teodosić teodosic fenerbahče fenerbahce cska moskva f4 evroliga euroleague final four Foto: MN Press

Posle tog uspeha, na red su došle Olimpijske igre u Riju i novi uspeh - još jedno finale protiv SAD i osvajanje srebrnog odličja. Upitan za reprezentaciju, Teo već usmerava pažnju ka sledećem letu i Eurobasketu.

"Bila je sjajna godina, a sada želim i da odem korak više sa reprezentacijom, da posle svih tih srebrnih medalja ostvarimo neostvarenu želju i osvojimo zlatnu medalju. Ne mogu da kažem da se nadam zlatu, ali to je cilj".

Na pitanje o aktuelnoj sezoni, sasvim je jasno da je odbrana evropske titule primarni cilj Tea i "armije". Miloš maestralno predvodi ekipu i kada mnogi pomisle da nema više čime da iznenadi, on uvek "izvuče iz rukava" još neku neverovatnu asistenciju, iznenađujuće dodavanje, spektakularan potez...

Teo se dobro oseća na terenu, a publika još bolje dok gleda majstora na delu. U čemu je tajna? Da li je to magija, čarolija?

"Sreća!", nasmejao se Teo.

"U svakoj asistenciji sigurno ima i pomalo sreće, ona je sastavni deo svih tih asistencija, ali tu je negde i veliko razumevanje saigrača, jer se posle šeste godine u Moskvi razumemo na neverovatan način i njima idu velike zasluge za svaku asistenciju. Pomažu mi u svemu tome".

Izvor: Youtube/Euroleague BasketballTitula Evrolige dokaz je da se savršeno razume i sa trenerom Dimitrisom Itudisom.

"Mislim da Dimitris i ja, pre svega, imamo sjajan odnos, da je shvatio moju ličnost, karakter i da mi je dao više slobode nego što bi možda nekom igraču i trebalo da se da. Ja se nadam da mu tu slobodu vraćam na terenu i da ću ubuduće i to da radim".

Tu je i mnogo poverenja...

"Sigurno je imao poverenje i pre nego što je došao u CSKA, on je bio taj koji je tražio da ostanem u klubu, a kroz rad koji smo posle uložili - to poverenje je otišlo na još viši nivo".

U šali, Miloš je znao da kaže da bi mu bilo najteže da trenira samog sebe, tako da u velikoj meri i shvata kako je Itudisu.

"To sam rekao u nekim trenucima više kroz šalu, jer sigurno nije baš lako sarađivati sa mnom (osmeh), da to tako kažem, ali opet, to što Dimitris radi, što je radio i Ivković, a donekle i Mesina... Trebalo je vremena da se upoznamo, da se 'ukapiraju' karakteri. Naravno, bila je šala da je sa mnom preteško, jer i nije baš toliko teško, samo je važno da budemo na istoj 'stranici', što bi se reklo".

"Igrač sam CSKA, a ako dođe NBA..."

Miloš Teodosić, Milos Teodosic Foto: MN Press

Do kad će ostati zajedno na toj, "moskovskoj" stranici? Sve češće se čuje (i nameće!) pitanje - kada će Teo odneti svoj talenat u SAD, u najjaču konkurenciju?

"Trenutno sam igrač CSKA i to je jedino što me zanima u ovom trenutku. Dok je tako, razmišljaću samo o CSKA. Sigurno bih možda i voleo da odem i da se oprobam u najjačoj ligi na svetu. Iskreno, ne razmišljam sada o tome, jer i ako do toga dođe, biće vremena da se misli o tome"

Isto pitanje često je postavljano Milošu i prethodnih godina, uz različite ocene koliko bi mu bilo potrebno da se navikne, uklopi...

"Veliku ulogu ima i to koji klub izabereš i kojom brzinom ćeš da se adaptiraš... Mislim da, što se tiče adaptacije, ne bih imao veliki problem".

Do tog trenutka o njegovog eventualnog odlaska preko okeana, evropska publika imaće zadovoljstvo da izbliza prati partije srpskog čarobnjaka.

Mnogi ga proglašavaju i za najboljeg košarkaša na Starom kontinentu, a on na to skromno odgovara:

"Ne mislim da sam najbolji, jer je u mojoj ekipi i Nando, kao je jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač u Evropi. Tu su i Ljulj, Spanulis... Sigurno da, gledajući Nanda i njegov rad, igru, iz dana u dan pronalazim motiv da iz utakmice u utakmicu budem što bolji. Mislim da jedan drugom u tome pomažemo i da, između ostalog, jedan drugog i motivišemo", podvukao je Teo, koga će beogradska publika imati priliku da vidi na terenu već večeras, u Kombank areni.

Sve vesti