• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kurs i cene stabilni i u 2017. godini

Izvor Tanjug

Srbiju u 2017. godini očekuju niska inflacija, stabilan devizni kurs i dobar priliv stranih direktnih investicija, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković.


U intervjuu za "Večernje novosti", Tabaković je navela da se takva očekivanja zasnivaju ne samo na makroekonomskim projekcijama, nego i na onome što je već ostvareno u prošloj godini.

Ona je kazala da je inflacija u Srbiji i u prethodne tri godine bila niska i stabilna i kretala se na nivou od oko dva odsto godišnje.

"Prema našim projekcijama, rast cena će se tokom 2017. godine, kretati u granicama novog, nižeg cilja, od tri odsto plus 1,5. Kada je reč o kursu, NBS će i u narednom periodu, kao i do sada, nastojati da očuva relativnu stabilnost na domaćem deviznom tržištu uz najmanje moguće troškove", navela je.

MMF savetuje "labavljenje", guvernerka ne da dinar

Što se tiče stranih direktnih investicija, konzervativna procena NBS je, kako kaže, da će njihov priliv biti na sličnom nivou kao prethodne dve godine, što će biti "više nego dovoljno da se pokrije tekući deficit platnog bilansa".

Upitana šta je NBS pripremila za ublažavanje posledice jačanja dolara, Tabaković je rekla da će odbrambeni sistem Srbije biti pozitivna domaća makroekonomska kretanja i trendovi, čiji se nastavak očekuje i u ovoj godini.

Tabaković je rekla i da je stvoreno povoljno okruženje za dalje privlačenje i priliv investicija i podršku ekonomskom rastu i povećanju zaposlenosti.

Ona je ocenila i da je bankarski sektor u Srbiji stabilan i visoko likvidan.

Tagovi

Komentari 97

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

AirFrance

Ja ne živim u istoj Srbiji onda jer čitajući vaše komentare ostadoh zapanjen.

Beograd

Plagijatorka! Lazni guverner!

Silvija

Guvernerka odlično radi svoj posao

special image