• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Božićna poslanica patrijarha:Kosovo je naša zemlja

Izvor MONDO/Fonet

Dok je Srba biće i Kosova, Kosovo je duša Srbinova, zato će Kosovo i Metohija biti i ostati naša zemlja, jer su tu naša Golgota i naš Jerusalim, poručio je poglavar Srpske pravoslavne crkve(SPC) patrijarh Irinej u Božićnoj poslanici.

On je preneo i želju da Bog podari "mir i blagoslov svemu narodu Svom".

Posebno se, kaže patrijarh Irinej, molimo za raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu i nacionalnu kolevku, koju je veliki Njegoš nazao "grdnim sudilištem", navedeno je u Poslanici koju danas prenosi Informativna služba Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Patrijarh Irinej istice da je srpski narod narod Božica, deo Naroda Božijeg ili svega roda hrišcanskog.

On je i narod Svetog Save, narod svetog cara Lazara Kosovskog i svih ostalih mucenika i novomenika koji u zla vremena postradaše, kao vitlejemska deca, za istinu i pravdu Božiju, kaže patrijarh Irinej.

Veliki Božicni post, koja su pravila


Poglavar SPC je svu duhovnu decu u Otadžbini i rasejanju pozvao da žive u medusobnoj bratskoj ljubavi, "u ljubavi Božica".

Neka ovaj Božic, kaže patrijarh Irinej, prizove u zajednicu sve one koji su se "na bilo koji nacin odvojili od Crkve Boga Živoga", i "neka da nestaju jeresi i raskoli".

U ove blagoslovene božicne dane molimo se Gospodu, "Caru mira da ugasi neprijateljstva medu narodima da spase ljude Svoje širom sveta i da bude milostiv svima nama".

U poslanici patarijarh Irinej istice da nam Božic ukazuje i na svetinju života i služenje životu, ne samo biološkom vec i vecnom, a ne na robovanje smrti, napominjuci da je "svemu od Boga darovan život, a posebno ljudskom bicu".

Božic nam osnažuje i vraca biblijski blagoslov: "Radajte se i množite i napunite zemlju", kaže patrijarh Irinej.

Daj Bože, nastavlja patijarh Irinej, da ovaj blagoslov postane mera života srpskog naroda i svih naroda na zemlji, jer gi na taj nacin pakao bratoubistva i cedomorstava bi zamenjen rajskim mirom i punocom života.

Neka od ovog Božica oživi Srbija i neka naše porodice ispuni radost i decija igra, kaže u božicnoj poslanici poglavar SPC patrijarh Irinej.

Komentari 21

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zlatko

Patrijarsi se ustolicavaju u Peckoj patrijarsiji pa, umesto fraza koje se ponavljaju svake godine, neka prvi korak bude upravo pozicioniranje i Njegove svetosti i cele patrijarsijske uprave na teritoriju KiM, a drugi da se u poslanicama seti i odumrlih sela u juznoj Srbiji i praznih velelepnih kuca oko Pozarevca. Velelepna zgrada u Kralja Petra 5 bila bi, svojom pozicijom, idealna kao svratiste za mnoge bedne koji dane provode ispod mostova ili besciljno kruzeci u tramvaju br. 2 njima treba i sapun i supa i topla rec.

Ništa nije crno-belo

Iako iskustvu ovog čoveka nisam ni do kolena, bilo bi lepo za promenu čuti poruke poput ovih: školuj se narode, razmišljaj, kupaj se redovno, održavaj fizičku i mentalnu higijenu, ne koristi petarde, ne pucaj u vazduh o praznicima (jer nema više Turaka), budi zahvalan i za najmanji znak pažnje, počisti za svojim ljubimcem, ne bogohuli i slične. Ali nekako uvek najglasnija poruka bude 'Kosovo'. Da smo oduvek pažnju posvećivali gore navedenom možda ga nikad ne bi ni izgubili. A ako bi i sad počeli možda bi ova zemlja postala lepše mesto za život pa bi lakše i to Kosovo vratili. Male stvari menjaju svet! Ali je bitno prepoznati prave vrednosti, one koje nas čine ljudima, one koje nas čine dobrim ljudima.

Bor-Zagubica preko Crnog Vrha

@Ništa nije crno-belo Aleluja...

special image