• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovo su najvažnija arheološka otkrića u 2016.

Izvor MONDO/Agencije

Pogledajte listu 10 najvažnijih arheoloških otkrića u prošloj godini u kojoj je na prvom mestu najstariji zapis na kome se pominje London, odnosno "Londinium" iz prvog veka naše ere.

Listu je sastavio casopis "Arheolodži" koji izdaje Americki institut arheologije vec 69 godina.

Naime, tokom rimske uprave Velikom Britanijom za pisanje su korišcene drvene tablice prevucene voskom i tokom 2016. pronadeno je 400 takvih tablica prilikom iskopovanja temelja za novu upravnu zgradu kompanije Blumberg, navodi se u dvobroju januar/februar.

Takve drvene ploce su retko sacuvane, a ova kolekcija je preživela jer je bila izolovana u rupi blizu vode i bez prisustva kiseonika, a medu njima je i ova koja je nastala oko 50. godine prvog veka i na kojoj se jasno može procitati ime grada.

Pošto je London osnovan oko pocetka prvog veka na plocama su i prvi podaci o novom gradu.

Istraživaci su u severozapadnoj Kambodži skenirali laserom iz vazduha 900 kvadratnih milja gde su sada guste šume i otkrili su da je taj region oko hramova Angkor vata i Angkor Toma bio gusto naseljen.

To su bila sedišta lokalne uprave u okviru prostranog Kmerskog carstva ciji su planovi veoma slicni naselju neposredno uz cuveni hram Angkor Vat, a to znaci da su imali cetvrtaste kvartove kanale, i misteriozne humke. Ovo je prva potvrda da su u Kmerskom carstvu postojali znacajni gradovi u 10. i 11. veku.

Veliko otkrice u Stragarima kod Trstenika!

O istoriji Atine se više zna iz pisanih izvora nego što je sacuvano materijalnih tragova i zato je veoma znacajno otkrice masovne grobnice iz sedmog veka pre nove ere u kojoj je nadeno 80 muških kostura koji su bili povezani lancima.

Izvor: MONDO/Predrag Vujić

Grob je svedocanstvo o sukobima izmedu veleposednika i gradana Atine koji su se zalagali za republiku.

Da se radilo o pogubljenju svedoce udarci istim tupim predmetima po lobanjama verovatno pobunjenika koji su zahtevali da se ukine tiranija i uspostavi republikanska vlast.

Da je Egipat još uvek nepresušna riznica za arheologe najbolja je potvrda košulja ili mini haljina za koju je utvrdeno pomocu radioaktivnog ugljenika da je stara najmanje 5.100 godina pre nove ere.

Veoma fino tkana pamucna odeca nadena je u gradu Tarkhan i pravo je cudo da je opstala u tako dobrom stanju tako dugo vremena i danas važi za najstariji odevni predmet takvog kvaliteta i tako dobro krojen.

Egipat: Pronadena mumija stara 3.000 godina

Nekoliko stotina metara od ulaza u pecinu Brunikel u severozapadnoj Francuskoj pre nekoliko godina su nadeni kameni krugovi nacinjeni od izlomnjenih stalaktita.

Tada je tim neobjašnjivim kugovima odredena starost 47.000 godina ali prošle godine urtanijumsko-torijumsko datiranje stalaktita pokazalo da su oni postavljeni pre 176.000 godina.

pećina
Izvor: YouTube

Pošto su u tom regionu tako davno živeli samo neandertalci to znaci da su samo oni mogli da sakupe kamenje i stalaktite i nacine te krugove. Izrada krugova je zahtevala kolektivno angažovanje ali do sada nije naden razlog za njihovu gradnju.

Uloga žene u drevnim kulturama privlaci poslednjih godina sve vecu pažnju i zato su peruanski arheolozi bili prijatno iznenadeni kada su našli grob neke ugledne žene star 4.600 godina.

Na sajtu Aspero naden je ženski grob na kosturom ukrašenim školjkama veoma retke vrste koje su donete na udaljensti od nekoliko stotina milja na severu Perua. Odeca joj je bila ukrašena figuricama ptica, i amazonskih majmuna izradenih od kostiju.

Na lokalitetu su nadene figurice žena od gline iz istog perioda što pokazuje da su žene imale znacajnu ulogu u toj ranoj zajednici.

Planeta bruji o tajanstvenim plocicama iz Srbije

Na obali jezera Turkana u Keniji nadene su kosti 27 muškaraca koji su pre 10.000 godina jednostavno bili masakrirani iz nepoznatih razloga. To pokazuje da i bez objave ratova koji su bili vodeni oko teritorije bilo je sukoba izmedu plemena za koje se nisu znali razlozi.

Na malom ostrvu Mona u blizini obale Portorika lokalno stanovništvo je ukrašavalo jednu pecinu crtežima svojih božanstava. U jednoj od pecina pored crteža iz 10 i 11 veka nadeni su crteži krstova i zapisi iz Biblije na latinskom jeziku koji su ostavili prvi Španci koji su u 16 veku stigli do tog ostrva. To je, smatraju strucnjaci neosporan dokaz da su dve civilizacije bile spremne da žive jedna do druge a tek docnije je došlo do sukoba i netrpeljivosti.

U blizini ostrva Antikitera u Egejskom moru pre nekoliko godina je nadena olupina potonulog broda iz 65. godine pre nove ere koja je imala veoma bogati kargo.

Proteklog leta je prvi put na potonulom brodu naden ljudski skelet što je izuzetno redak slucaj kada su potopljeni brodovi u pitanju. Naucnici se nadaju da ce utvrditi poreklo ovog mornara koji je verovatno bio u jednoj od ostava kada je brod potonuo i tako je ostao tamo zarobljen.

Sacuvano je oko 1.000 zvanicnih dokumenata vezanih za cuveno sudenje vešticama iz Salema u 17. veku, ali ni u jednom se ne pominje mesto gde je 19 osudenih osoba bilo obešeno.

Sada je konacno utvrdeno mesto gde su bila postavljena vešala, ali nema tragova pokojnika. Veruje se da su rodaci pogubljenih koji su obešeni od 1692-1693 dolazili tokom noci i pokojnike odnosili do porodicnih grobnica.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nn

Više ovakvih tekstova!

Kibezofil

Bravoo

special image