Policija spremna za gej goste Evrosonga

Beogradska policija osiguraće bezbedan boravak gej gostiju iz zemlje i inostranstva u Beogradu, na Pesmi Evrovizije.

0
A- A A+

Beogradska policija osiguraće bezbedan boravak gej gostiju iz zemlje i inostranstva u Beogradu, na Pesmi Evrovizije.

To je dogovoreno na sastanku predstavnika nevladine organizacije Gej strejt alijanse, beogradskog MUP-a i organizacionog odbora Evrosonga.

Sastanak je održan na inicijativu GSA, zbog "velike zabrinutosti strane i domaće javnosti za bezbednost gostiju na manifestaciji Pesma Evrovizije 2008, a posebno za bezbednost gej gostiju koji su njeni najbrojniji fanovi i čiji se dolazak očekuje u velikom broju".

Predsednik Alijanse Boris Milićević zatražio je od policije da se preduzmu sve raspoložive preventivne mere prema potencijalnim nasilnicima. Kako je istakao, posebno se strahuje zbog otvorenih pretnji klerofašističkih organizacija kao što je Obraz, čiji predsednik Mladen Obradović koristi svaku priliku da u medijima najavi nasilje i progon gej gostiju Evrosonga.

Predstavnici MUP-a i Uprave beogradske policije najavili su da će značajno povećati nivo bezbednosne angažovanosti tokom manifestacije, kako u Beogradu, tako i u celoj Srbiji.

Policija će obezbeđivati sve lokacije - od mesta gde će se okupljati gosti i graničnih prelaza, preko smeštajnih kapaciteta, turističkih atrakcija, do samog mesta održavanja manifestacije.

Svi učesnici sastanka su se složili da je Pesma Evrovizije veoma važan događaj koji bi trebalo da pošalje u svet pozitivnu sliku Srbije i Beograda, pa bi trebalo preduzeti sve mere kako bi se izbegli incidenti i potencijalno nasilje.

(MONDO)

Povezano

Sve vesti