Često vas boli glava?

Autor:

Finski naučnici otkrili su jedan od uzroka čestih glavobolja kod muškaraca, a imaju i efikasan prirodni lek.

0
A- A A+

  Istraživanje sprovedeno u Finskoj pokazalo je da manjak vitamina D kod muškaraca može da dovede do povišenog rizika od razvoja hroničnih glavobolja i migrene.

Vitamin D važan je za izgradnju kostiju, a štiti i od bolesti kardiovaskularnog sistema smanjujući rizik od srčanog udara, dijabetesa, depresije, demencije...

Istraživanje finskih naučnika na temu faktora rizika od koronarnih bolesti tokom kojeg je praćeno stanje 2.600 muškaraca starosti između 42 i 60 godina pokazalo je da muškarci kod kojih je vitamin D na donjoj granici (manje od 50 nmol/L) imaju dva puta veći rizik od migrena i hroničnih glavobolja.

Normalnim nivoom se za muškarce i žene smatraju vrednosti između 50 i 200 nmol/L.

Analiza podataka koji su dobijeni anketiranjem ispitanika pokazala je da su od hroničnih glavobolja ispitanici češće patili u zimskom periodu, kad je nivo vitamina D u organizmu niži zbog manje izloženosti suncu.

U zemljama severne Evrope manjak vitamina D je prilično uobičajena pojava, pa lekari preporučuju konzumiranje namirnica koje su dobar izvor ovog vitamina, prenosi britanski "Miror".

Dakle, ako vas u ovim zimskim danima često boli glava, možda vam fali vitamina D, pa ne bi bilo loše da pojačate unos masnije ribe - lososa, tunjevine, skuše, sardina, a dobro bi bilo da se na vašem jelovniku redovno nalaze i mleko, sok od pomorandže, jaja, naročito žumance, džigerica...

Pobedite glavobolju prirodnim putem

Pritisneš ovde i ovde, i glava više ne boli

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti