Vojnici Trećeg puka postrojeni u Banjaluci

Autor:

Počasna jedinica Trećeg pešadijskog Republika Sarpska puka OS BiH bila je prisutna danas u Banjaluci tokom aktivnosti vezanih za obeležavanje Dana Republike 9. januara.

14
A- A A+
ivanić, dodik, dan rs Foto: Mondo/Brankica Spasenić

Oni su ispred banjalučkog groblja Sveti Pantelija, gde su zvaničnici RS polagali vence palim borcima Vojske RS, dali raport predsedavajućem Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću. Nakon toga su otišli, dok su na groblju ostali prisutni članovi Vojnog orkestra OS BiH bend Banjaluka.


Ivanić je kazao da je on kao predsedavajući odlučio da vojnici budu danas prisutni jer je želeo da ga prati počasna jedinica, a njihova obaveza je bila da „ispune naređenje“.

"Svesno ovo radim jer želim da pokažem da u ovoj zemlji, posebno na ovakvim datumima, nema nikakvog pokušaja da se neko disciplinuje. Ako neko snosi odgovornost, to sam ja. Smatram ovo potpuno prirodnim i normlanim jer mi, kao predsedavajućem, pripada jedinica", poručio je Ivanić.

Objasnio je da vojnici Trećeg pešadijskog Republika Sarpska puka neće učestvovati sutra na smotri na banjalučkom Trgu Krajine tokom svečanosti povodom obeležavanja Dana RS, ali će biti prisutni da mu daju počast.

Ivanić je poručio da svako ko je mislio na silu naterati nekoga da neki datum slavi ili ne slavi, u tome neće uspeti , te da je u BiH potreban dogovor.

"Današnji dan zaslužuje da sve političke ličnosti iz reda srpskog naroda, zbog hiljada ljudi koji su poginuli u rat, daju najveće moguće poštovanje", naglasio je Ivanić.Predsednik RS Milorad Dodik je poručio da mu je drago mi je da su oko Dana RS okupljene sve najvažnije političke ličnosti u RS, ali i da je najveću podršku ovo, danu dao narod na referendumu.

"Ako neko želi da ukine 9. januar, onda želi da ukine i našu budućnost i naše postojanje. RS pokazuje snagu u očuvanju svojih najvažniji elemenata, a jedan od tih je Dan Republike", kazao je Dodik.

Kazao je i kako ga ne interesuju Oružane snage BiH, ali da poštuje vojnike Trećeg pešadijskog Republika Srpska puka.

"Brljotina koju je napravio NATO, uključujući se u unutrašnja pitanja, govori o tome da trebamo odbiti NATO put, jer je jasno na koji način bi oni upravljali, da BiH potpadne pod njihovu komandu. Takva arogancija i mešanje u unutrašnje stvari jedne vojne organizacije, koja ne bi trebala da bude politička, je neviđeno do sada", rekao je Dodik.

Kazao je kako će se zbog toga, on i RS, zalagati za to da se vodi politika vojne neutralnosti.

"Ako su želeli da nam učine išta loše posle bombardovanja, gde su nam bacali osiromašeni uranijum, onda je to ovo, petljanje u unutrašne stvari u BiH", kazao je Dodik.

Sve vesti