Stari domaći lekovi za prehladu i grip

Autor:

S obzirom na to da je sezona gripa, podsetite se ovih bezvremenskih domaćih lekova koji će vam pomoći da brže zalečite prehladu ili grip.

4
A- A A+

  Pileća supa

Nutricionistkinja Sara Flauer  podsetila je da je ovo lek koji su koristile i naše bake i prebake.

Pileće kosti koje se stavljaju u supu pune su nutrijenata, uključujući želatin, kolagen i "brdo" vitamina i mineral, koji pomažu da se brže oporavimo od prehlade. S obzirom na to da slanu pileću supu jedemo toplu, udisanje ovog isparenja može da pomogne kod zapušenog nosa.

Napitak sa alkoholom i začinima

Napici sa viskijem, medom i začinima pravili su se još pre 300 godina.

Viski se koristi jer alkohol širi krvne sudove, čime olakšava organizmu da se izbori sa povećanom količinom sluzi zbog infekcije.

Neki takođe koriste brendi, med i limun u borbi protiv prehlade.

Beli luk

Pre pet vekova, lekari su savetovali ljudima da na grlo stavljaju beli luk kako bi izlečili bol u grlu.

Mi danas ne stavljamo luk na grlo, ali se zato preporučuje da ga koristimo kao dodatak jelima.

S obzirom na to da beli luk ima antibakterijska i antimikrobna svojstva, to je sjajno oružje u borbi protiv prehlade.

Usitnjen svež beli luk oslobađa acilin, moćnu antibakterijsku supstancu koja je prisutna samo u usitnjenom luku pre nego što ga ubacite u hranu i skuvate ili ispržite.

Svež vazduh

Stari lekari su izvodili svoje pacijente na svež vazduh barem sat vremena dnevno, bez obzira na to koliko su bili bolesni. Oni su to radili zbog vitamin D, koji sprečava prehlade i reguliše odgovor imunog sistema.

Prevencija bolja nego lečenje

To sigurno već znate, ali ne škodi da ponovimo - redovno pranje ruku, provetravanje prostorija, izbegavanje kontakta sa ljudima koji imaju grip… spašće vas muka!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti