Dodik: Razlaz; Patrijarh: RS je delo Božije

Autor:

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rešenje za situaciju u Bosni i Hercegovini vidi u njenom raspadu i izlasku Republike Srpske. Patrijarh Irinej: RS je delo Božije.

23
A- A A+
Dodik Foto: Vedran Ševčuk/MONDO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras, uoči proslave Dana RS, da je Bosna i Hercegovina zemlja koja nema šanse da uspe i da je rešenje u mirnom razlazu, pri čemu smatra da bi referendum bio dobra stvar.

Dodik je, govoreći za RTS o sutrašnjoj proslavi u Banjaluci, rekao da će se na Trgu okupiti svi učesnici smotre gde će biti Treći pešadijski (Republika Srpska) puk.

"Oni će biti postrojeni. To će biti zadnji put. Iduće godine ćemo organizovati jednu veteransku jedinicu, jer na to imamo pravo. Obući ćemo ih u tradicionalne uniforme vojske Republike Srpske, i oni će biti ti koji će nadomestiti", istakao je Dodik, dodavši da niko ne može RS da spreči u obeležavanju svoje tradicije.

Kako je naveo, pitanje da li će učešćem u obeležavanju Dana RS pripadnici Trećeg pešadijskog puka snositi odgovornost, predstavlja i najvažniju temu ovog obeležavanja.

"Pozivam sve Srbe da izađu i da budemo zajedno. Nama je važno da se okupe sve političke snage i sve institucije Srba ovde i u Republici Srpskoj i u zajedničkim institucijama", rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, idealisti koji dolaze sa strane pokušavaju da naprave neki koncept od države.

"Po čemu Bosna i Hercegovina mora da bude?... Zasniva se iskljucivo na idealizmu muslimana u BiH koji kao, navodno, hoće neku svoju veliku državu. Pa, nemaju šanse. Idealizam se odnosi na to da oni nama ne mogu da spreče u Banjaluci ništa što mi želimo da obeležavamo", istakao je on.

Dodik je, kao primer, naveo proslavu Dana RS koja će biti održana sutra, 9. januara.

"Po čemu je to BiH, kao njihova država, muslimanska, ovde prisutna u Banjaluci. Ni po čemu. Prema tome, zašto bi se robovalo BiH", naveo je on, predloživši da se BiH mirno raziđe na entitetskim linijama, a onda da se svi usmere na saradnju.

Za novi referendum kaže da bi bila dobra stvar, ali naglašava da time ne želi nikoga da plaši, već da se samo bori za prava RS.

Dodik ističe da je sasvim legitimno tražiti referendum, "ne baš sutra", ali svakako u ovoj godini.

"Mi želimo svake godine da održimo jedan referendum koji će nas približiti jačanju naših institucionalnih i državnih prava", naveo je on.

Upitan da li je planiran i referendum o osamostaljenju Republike Srpske od BiH, Dodik je odgovorio da "nije taj na dnevnom redu ove godine, sigurno. Ako nas događaji ne ubrzaju".

PATRIJARH: REPUBLIKA SRPSKA JE DELO BOŽIJE

Patrijarh srpski Irinej stigao je večeras u Banjaluku, gde će prisustvovati proslavi Dana Republike Srpske, i poručio da je RS srpsko nacionalno i duhovno biće i da nije slučajno nastala.
Patrijarh Irinej je rekao da je RS "delo Božije da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima".

Patrijarh Irinej je istakao je da je to istorijska činjenica koju moramo poštovati i čuvati, i uvek se sećati onih koji su postradali samo zato što su bili Srbi, pravoslavci, što su se krstili sa tri prsta, jer drugog greha nisu imali, prenele su banjalučke "Nezavisne novine".

"Bolje je biti i stradalnik, nego onaj koji izaziva stradanje. Mi smo religija krsta. Idemo za Hristom, nosimo njegov krst, onaj koji je Gospod nosio na Golgoti. Ali, posle krsta postoji vaskrsenje čemu se nadamo", rekao je patrijarh Irinej.

U obraćanju okupljenim vernicima, srpski patrijarh izrazio je radost što može da učestvuje u proslavi povodom 25 godina Republike Srpske, ali i Božića sa srpskim narodom u Srpskoj.

Sve vesti