Šta nam je Lunaček spremila o Kosovu

Autor:

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Ulrike Lunaček je u predlogu rezolucije o Kosovu o kojem danas raspravlja EP, pozvala Prištinu da uspostavi Zajednicu srpskih opština (ZSO).

123
A- A A+

Zajednicu srpskih opština trebalo bi uspostaviti u skladu sa sporazumom postignutim u okviru dijaloga pod posredovanjem EU i sa odlukom kosovskog Ustavnog suda.

U nacrtu koji je podnela Spoljnopolitičkom odboru EP, Lunaček ukazuje da ZSO još nije uspostavljena i da njen status tek treba izraditi.

Ona, takođe, izražava zabrinutost zbog kontinuiranog prisustva sprskih paralelnih struktura i poziva na njihovo ukidanje.

Lunaček sve aktere poziva da iznađu uzajamno prihvatljivo dugoročno rešenje za status rudarskog kompleksa Trepča.

Uz to, u tekstu se pozdravlja napredak postignut u primeni raznih sporazuma potpisanih od avgusta 2016. u procesu normalizacije sa Beogradom, nakon više meseci neznatnog ili nikakvog napretka.

Primećuje se izvestan napredak po tehničkim pitanjima kao što su pitanje katastra, priznavanja univerzitetskih diploma i registarskih tablica, kao i u vezi sa primenom sporazuma o mostu u Mitrovici.

Ipak, i Beograd i Priština se pozivaju da pokažu više angažovanja i održivu političku volju u pogledu normalizacije odnosa, uz podsećanje da je to uslov za pristupanje EU.

Pozdrav Specijalnom sudu

Pozdravlja i uspostavljanje Specijalnog suda za ratne zločine OVK i Kancelarije specijalnog tužioca u Hagu kao bitan korak u obezbeđivanju pravde i pomirenja, a Kosovo poziva da u potpunosti sarađuje sa tim sudom, uz naglašavanje da je zaštita svedoka ključna za uspeh suda. Kosovo se u predlogu rezolucije poziva i da reši pitanje nestalih osoba i obezbedi efikasnu nadoknadu žrtvama silovanja za vreme rata. Političke snage se pozivaju na poštovanje i podršku nezavisnosti sudstva, uz napomenu da sudska administracija ostaje spora i neefikasna.

Lideri zajednice kosovskih Srba pozivaju se da u potpunosti preuzmu svoje mesto i ulogu u kosovskim institucijama, da deluju nezavisno od Beograda i konstruktivno u korist svih ljudi na Kosovu.

Najooštrije se osuđuje nasilan prekid aktivnosti do kojeg je došlo u prvoj polovini godine i pozdravlja se povratak opozicije učešću u skupštinskim procedurama po većini pitanja.

U tekstu se pozdravlja i stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Kosova, 1. aprila 2016, kao bitan korak ka članstvu Kosova u EU, uz primedbu da je mesto ministra za evropske integracije i dalje upražnjeno i da to podriva efikasnost primene SAA.

Takođe, izražava se zabrinutost zbog stalne ekstremne polarizacije političke slike i sve strane se pozivaju da stvore uslove za plodonosno rešenje i dijalog orijentisan ka rezultimama s ciljem smanjenja tenzija i postizanja održivog kompromisa usmerenog na olakšavanje napretka Kosova na putu ka EU.

Izražava se i zabrinutost zbog zastoja u kosovskoj skupštini u vezi sa ratifikacijom sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom i ističe da se vizna liberalizacija može odobriti samo kada Kosovo ispuni sve kriterijume, uključujući osude visokorangiranih zvaničnika za korupciju i organizovani kriminal.

Lunaček podstiče preostalih pet država članica EU da priznaju Kosovo i tvrdi da bi takvo priznavanje bilo od koristi za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine. Ona, takođe, ohrabruje pozitivan pristup u vezi sa učešćem Kosova u međunarodnim organizacijama.

Pozdravlja dodelu nezavisnog međunarodnog pozivnog broja za Kosovo, kao i predlog Evropske komisije da se odobri vizna liberalizacija, uz ocenu da bi to bio pozivan korak za Kosovo na putu ka EU.

Izražava se zabrinutost zbog nedostatka napretka u vezi sa zaštitom slobode izražavanja i slobode medija, kao i povećanog političkog mešanja, pritisaka i zastrašivanja koji se vrše na medije.

Takođe, izražava se zabrinutost zbog veoma sporog napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i poziva na obnovljene napore i jasnu političku volju da se ta pitanja reše.

Lunaček pozdravlja pojačane napore u suprostavljaju nasilnom ekstremizmu i radikalizaciji, ali i primećuje da su se mnogi borci iz stranih zemalja vratili na Kosovo i poziva na prevenciju novog nasilja.

Pozdravlja i poboljšanje ekonomske situacije i povećanje poreskih prihoda, ali izražava zabrinutost u vezi sa održivošću kosovskog budžeta.

Izražava žaljenje zbog sporosti napora da se izgradi adekvatna i efikasna administracija, kao i političkog mešanja i politizovanja osoblja u državnoj administraciji na svim nivoima.

U nacrtu se pozdravlja produženje mandata Euleksa, a kosovske vlasti se pozivaju da primene sve konvencije UN u vezi sa kulturnim nasleđem na svim nivoima bez obzira na status Kosova u Unesku.

Lunaček pozdravlja odluku Saveta Evrope da Kosovu odobri status posmatrača u Parlamentskoj skupštini od januara 2017. kad je reč o sednicama u vezi sa Kosovom i podržava napore Kosova da se integriše u međunarodnu zajednicu.

S tim u vezi, u nacrtu se poziva na učešće Kosova u svim relevantnim regionalnim i međunarodnim organizacijama, a Beograd se poziva da prestane da se meša u toj proces.

Evropska unija, inače, zasebno razmatra proces integracija Kosova.

Sve vesti