Istraga, istraga! NATO žulja proslava Dana Srpske

Autor:

Komandant Štaba NATO u BiH, brigadni general Žizela Vilc, izjavila je večeras da pretpostavlja da će Ministarstvo odbrane BiH detaljno istražiti današnje učestvovanje "srpske" vojske na proslavi Dana RS.

13
A- A A+

Učešće pripadnika Trećeg pešadijskog puka Oružanih snaga BiH (iz Srpske) u obeležavanju Dana Republike Srpske, praznika čije je obeležavanje Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Pozdrav predsedniku Predsedništva BiH

Treći pešadijski Republika Srpska puk juče i danas postrojen je u Banjaluci i predao je raport predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću. Pripadnici Oružanih snaga BiH danas su, po naredbi Ivanića, ostali na Trgu Krajine u Banjaluci, ali nisu učestvovali u paradi povodom Dana Republike (Srpske).

Konstatujući da je upoznata da su pripadnici Oružanih snaga BiH prisustvovali današnjim aktivnostima u Banjaluci "u raznim svojstvima", generalica Vilc je izrazila očekivanje da će Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH adekvatno odgovoriti na ishod istrage o tom slučaju, preneli su sarajevski mediji.

Ministarstvo odbrane BiH ranije danas je saopštilo da će ustanoviti pod kojim okolnostima i kako je kroz lanac komandovanja i ostale funkcionalne nadležnosti došlo do učešća i postrojavanja pripadnika OS BiH na obeležavanju 9. januara, Dana RS u Banjaluci, i da će o tome izvestiti Predsedništvo BiH.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović danas je najavio da će zatražiti da se utvrde sve činjenice u vezi s angažmanom pripadnika Oružanih snaga BiH u okviru obeležavanja Dana RS.

Zabrunutost zbog "kršenja Ustava" u BiH izrazili Ambasada SAD i institucije EU.

Sve vesti

Mondo izdvojeno