Ako vas zanima lečenje marihuanom - na raspravu!

Autor:

Inicijativa za legalizaciju marihuane u Srbiji IRKA pozvala je sve zainteresovane građane da danas u 10 sati dođu na javnu raspravu o izmeni zakona o kontrolisanim psihoaktivnim supstancama u Novom Sadu.

31
A- A A+

Poziv je upučen ljudima koji su spremni da podrže "dalju bitku za kanabis kao lek".

Ministarstvo zdravlja u postupku pripreme Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama, sprovodi javnu raspravu o nacrtu ovog zakona od 26. decembra 2016. godine do 20. januara 2017. godine u više gradova Srbije.

Javna rasprava - šta posle

Po okončanju postupka javne rasprave Ministarstvo zdravlja analiziraće sve sugestije učesnika u javnoj raspravi i sačiniti izveštaj koji će objaviti na svojoj internet stanici i na portalu e-uprave. Ministarstvo na javnim raspravama javnosti nudi još tri nacrta zakona i to Nacrt zakona o zdravstvenoj zaštiti, Nacrt zakona o zdravstvenom osiguranju i Nacrt zakona o sanitarnom nadzoru.

Prva javna rasprava održana je u Beogradu 26. decembra 2016. godine, nakon čega je IRKA na svom sajtu navela da predlog zakona "neuvažava savremenu nauku, činjenice, realnost i potrebe pacijenata".

Ova organizacija je tada upozorila da je smisao zakona da "omogući kontrolisno korišćenje lekova, ne da ga zabrani", te da ovakav predlog "krši osnovna ljudska prava i Ustav Srbije, jer predviđa potpuni stop za konoplju".

"Stručne činjenice, nauka i argumenti su izneti protiv ovog zaista restriktivnog, antihumanog predloga koji zabranjuje i samo pominjanje reči konoplja i kanabis i koji će ako bude usvojen momentalno zatvoriti i zabraniti udruženja i slobodu govora i misli. U Srbiji će moći da se sadi samo vrlo genetski modifikovano seme konoplje", navela je IRKA na svom sajtu.

Dodaje se da je rasprava u Beogradu tekla uz "opstrukcije, skretanje pažnje i bez direktnih odgovora na konkretna pitanja", koja su upućena članovima radne grupe za izradu zakona.

IRKA je u pozivu navela da će članovi te organizacije, kao i drugih koje se bore za mogućnost lečenja marihuanom u Srbiji, učestvovati u javnoj raspravi u Novom Sadu, koja će biti održana u velikoj sali Skupštine Vojvodine.

U pozivu građanima da dođu i podrže borbu pacijenata za svoje zdravlje i život, dodaje se da svoje primedbe, predloge i sugestije na taj zakon, mogu da se dostave i elektronskim putem na adresu javna.rasprava.pks@zdravlje.gov.rs ili pisanim putem na adresu Ministarstva zdravlja.

Sve vesti