Srbija zatražila izručenje, na Kosovu besni (FOTO)

Autor:

Ministarstvo pravde Srbije poslalo je danas francuskim pravosudnim organima zahtev za izručenje Ramuša Haradinaja. Na Kosovu održana hitna sednica parlamenta - traže da bude odmah pušten.Uz zahtev za izručenje poslata je i prateća dokumentacija prevedena na fransuski jezik na osnovu koje će francusko pravosuđe odlučivati o ispunjenosti uslova za izručenje Haradinaja Srbiji.

 Haradinaj je prošle srede lišen slobode na aerodromu u Bazel-Miluz na francuskoj strani, na osnovu poternice koju je Srbja za njim raspisala 2004. godine i nalazi se u pritvoru.

Srbija ga traži zbog sumnje da je počinio zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine koji nisu bili obuhvaćeni optužnicom Haškog tribunala po kojoj je pravosnažno oslobođen.

U pitanju su ratni zločini protiv civilnog stanovništva u zoni odgovornosti Dukađini 1998. i 1999. godine.

Dečani: Albanci spalili zastavu Francuske

"HITNO GA OSLOBODITE"

 U Prištini je danas održana sednica kosovskog parlamenta povodom hapšenja Ramuša Haradinaja, na kojoj su predstavnici vlasti izrazili očekivanja da će on veoma brzo biti pušten iz pritvora.

Očekuje se da parlament donese deklaraciju kojom će se tražiti hitno oslobađanje Haradinaja.

Fila: Srbija traži izručenje za nova dela Haradinaja

Advokat Toma Fila uveren je da Srbija traži izručenje Ramuša Haradinaja za nova dela i da za to ima dokaze. "Haško tužilaštvo je Haradinaja optužilo tako da bi bio oslobođen. Tužilaštvo ima mehanizme da optužnicu, ukoliko želi, napiše tako da ona bude odbijena, odbačena ili da predmet zastari", rekao je Fila Tanjugu, povodom ocena međunarodnih pravnih stručnjaka da Haradinaj može biti izručen Srbiji samo ukoliko se zloćini za koje ga tereti Srbija razlikuju od onih na osnovu kojih mu je suđeno u Hagu. Fila kaže da tamošnji sud mora, na osnovu naših dokaza, da utvrdi da slučaj protiv Haradinaja nije politički, a mi treba da ga uverimo da suđenje Haradinaju u Beogradu ne bi imalo političke implikacije.

Premijer Isa Mustafa je obraćajući se poslanicima izrazio zabrinutost zbog zadržavanja Haradinaja u pritvoru, ocenivši da je poternica Srbije "nezakonita i politički motivisana" sa jasnom tendencijom da, kako je rekao, postakne tenzije i konflikte.

Mustafa je rekao da kosovska vlada naporno radi kako bi "ove tendenciozne i neosnovane optužbe Srbije" bile odbijene od međunarodnih bezbednosnih institucija.

Ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj je rekao da je u stalnom kontaktu sa francuskim vlastima, kako bi im se objasnilo da je hapšenje Haradinaja nezakonito, a da je srpska optužnica politički motivisana.

Hodžaj je ponovo optužio Srbiju da nastavlja sa politikom Miloševića prema Kosovu.

Kosovski ministar spoljnih poslova je rekao da je zvaničnom Parizu uputio hitan zahtev za odlazak u Francusku kako bi izbliza pratio dešavanja u vezi sa hapšenjem Haradinaja.

Ministarka pravde Durata Hodža je ocenila da hapšenje Ramuša Haradinaja predstavlja kršenje ljudskih prava.

Predstavljajući izveštaj o tome šta je ministarstvo pravde Kosova uradilo do sada, ona je poslanicima prenela da je francuskom ministarstvu pravosuđa poslato više zahteva za oslobađanje Haradinaja.

Kako je rekla, dostavljeni su primeri ranijih slučajeva oslobađanja zvaničnika Kosova, koji su bili uhapšeni na sličan način, pošto su se našli na Interpolovim poternicama a prema optužnicama Srbije.

Prema rečima Hodže, Kosovo je od Interpola zatražilo da sa poternica izbriše zvaničnike Kosova koji su kako je rekla optuženi iz političkih razloga.

Šta nam, iza rešetaka, poručuje Haradinaj

PROTEST ALBANACA ISPRED SRPSKE MISIJE U NJUJORKU

Pokličima "UČK" i pesmom Besa, odnosno "Zakleo sam se da ću život dati za Kosovo", albanska dijaspora protestovala je ispred Misije Srbije pri UN u Njujorku, zahtevajući oslabađanje predsednika Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja iz pritvora u Francuskoj.

Slaveći Haradinaja kao "albanskog sina" i "oslobodioca", oni su nazivali Srbe i Srbiju pogrdnim imenima, te poručili da svi Albanci, bez obzira gde se nalaze moraju da znaju, da je lider Alijanse "nepravedno uhapšen" u Francuskoj po srpskoj poternici.

Učesnici protesta, koji je održan u ponedeljak, 9. januara, su nosili albanske, američke i zastave "velike Albanije", a vođe protesta su se prisutnima obraćali preko megafona.

Sve vesti